
Per Àngel Carbonell
BĂ©, qualsevol diria que aquest paĂs, ara mateix, es troba en un carrerĂł sense sortida, que sense ni adonar-se l’han col·locat entre l’espasa i la paret. Sembla ser que qualsevol sentència que surti del Tribunal Constitucional respecte de l’estatut d’autonomia vigent avui a Catalunya, comportarĂ retallades que podrien afectar fins i tot a l’estatut de 1979.
No cal que digui que cap catalanista, per no dir nacionalista o independentista, no ha contemplat mai, al llarg dels darrers trenta anys i escaig, la possibilitat d’haver d’acceptar mai la mĂ©s mĂnima involuciĂł respecte de l’esquifit grau de sobirania polĂtica assolit per aquest paĂs, ans al contrari, quan semblava que començava a no haver-ne prou amb l’autonomia, els diversos partits mĂnimament sensibles als interessos del paĂs van pensar en la soluciĂł federal, o van pensar a bastir un estatut que trenquĂ©s amb el cafè per tothom o van pensar en la independència, sempre amb molta discreciĂł per evitar una trencadissa de plats, una esguerradissa de vestidures, tot en va.
Ara, en l’avinentesa d’haver d’acceptar una involuciĂł, què faran catalanistes, nacionalistes, independentistes, confederalistes, federalistes, etc..., catalans tots, cap d’ells espanyol, cap ni un en absolut, què faran? Ha arribat l’hora de la veritat? DemostrarĂ per fi la classe polĂtica catalana que, en l’hora de la veritat, Ă©s capaç, una de dues, o de posar els collons sobre la taula (perdoneu pel llenguatge) i escombrar els miserables obstacles que es posen a les necessitats i els interessos del paĂs o bĂ© acabarĂ de demostrar la seva mediocritat i covardia i, senzillament, no farĂ res en absolut, a part de fer el ploricĂł de cara a la galeria, perquè els ciutadans catalans no es pensin que sĂłn uns inĂştils i uns traĂŻdors de tan covards?. Per a mi la soluciĂł Ă©s òbvia. S’ha d’anar endavant i no enrere. Em costa de creure, no vull creure que el paĂs, els seus ciutadans, la seva classe dirigent puguin acceptar marxar enrere com els crancs, com no sigui per enganyar els seus depredadors.
Cada vegada Ă©s mĂ©s gran la decepciĂł respecte de l’autonomia i la percepciĂł que aquesta s’ha convertit en una gĂ bia molt petita dins la qual no podem disposar dels diners generats pels nostres afanys, ni tan sols per a dur a terme les inversions pĂşbliques que el paĂs, la seva poblaciĂł i la seva economia requereixen per al seu simple manteniment, per a sentir que el paĂs tĂ© un futur; que ells, com a habitants d’aquest, tenen un futur; que ni ells ni el seu paĂs corre el perill de caure en l’estancament o en la decadència i, en aquesta decadència, trobar-se a la mercè d’un estat que nomĂ©s l’ha volgut per a esprĂ©mer-lo com una llimona. Encara rai si, un cop espremudes, decidissin desfer-se d’aquestes provĂncies per no trobar-les ja rendibles econòmicament; la idea d’Espanya, però, no admetria semblant possibilitat, continuarien estimant-nos tant com fins ara, Ă©s a dir gens ni mica, però sempre dins d’Espanya.
Ja he dit que, per a mi, la soluciĂł Ă©s òbvia; aquesta passa senzillament perquè aquells territoris madurs per poder-ho assolir, i ara parlo nomĂ©s del territori estricte de la Catalunya de les quatre provĂncies, s’independitzi quan pugui i com pugui, perquè Ă©s el just per al nostre paĂs, perquè faria justĂcia a la nostra història i a la nostra cultura, perquè faria justĂcia a la nostra economia, al nostre treball i a la nostra gent i perquè Ă©s el que ens convĂ©.
Molt bĂ©, Ă€ngel. Curt, concĂs i amb les paraules justes.
ResponEliminaPere :-)
Es nota i agraeix l'entusiasme! Tot i que l’independentisme (d’Espanya? de l’UE? de l’OCDE?) Ă©s delicat. En tot cas no crec que els polĂtics independentistes ho permetessin...de què viurien llavors?
ResponEliminaEls motius històrics i culturals són més que discutibles, tota regió del món té la seva història i les seves peculiaritats que la fan única; en aquest sentit, Catalunya no té precisament un historial ressenyable com a nació independent.
Respecte la part econòmica ja seria una altra cosa, complicat de valorar però seria una discussió interessant.
No ens estimen gens ni mica... hi ha a tot arreu un percentatge de gent, generalment molt sorollosa, de rucs i desinformats, res a fer.
Una solució bastant més raonable, que molt bé comentes, seria promoure un estat (república?) federalista, tot i que sembla que això no dona tants de vots, de moment.