El mes passat varem parlar del 4d9 net. Un castellàs, el castell dels castells, un compendi entre força, equilibri, valor i seny (encara que aquesta última a vegades quedi en entredit).
Avui parlarem dels pilars. Una estructura sense cap eix de simetria (veure aquest enllaç), cosa que fa que intervingui sobre les altres virtuts, l'equilibri i la força.
En un castell convencional, la connexió entre els membres del mateix pis del castell fa que la feina sigui molt més fàcil que en un pilar. En un pilar és bàsica la coordinació entre els diferents pisos.
En cap d'aquests pisos tenen cap referència frontal (entenent referència com a company casteller).
Quant parlem d'un pilar amb pinya (normalment de 4,5 o 6 pisos):
- el segon de dit pilar treballa coordinadament amb la pinya (cosa que és igual que al reste de construccions). Així mateix ha de treballar coordinat amb el terç, mirant que aquest no vagi endavant (parant-lo amb el cap, ... brutal!!!!) i que no vagi endarrere (parant-lo amb els braços, deuni també!!)
- el terç (que va sobre el segon, ... evident, oi?), la seva posició no es tant recta com el d'una altra construcció, doncs treballa amb la curvatura del seu cos per mantenir l'equilibri ajudat per les mans del segon, que l'agafen per sobre dels bessons. Al mateix temps ell agafa al quart del castell, també per sobre els bessons, i fent el mateix treball que el segon li fa a ell. (hipercomplicat, us ho dic per experiència).
- Els dos últims pisos estan reservats per l'acotxador i l'antxaneta. Aquests dos protagonitzen un dels moments més complicats del món casteller. Es tracta de la motxilla, nom que rep el pas de l'antxaneta per darrera de l'acotxador. La tendència de l'acotxador és tirar endarrera amb la penjada de l'antxaneta. Hi ha motxilla de d'entrada i motxilla de sortida. (moments extremadament emocionants).
Tot això que sembla tant difícil, es multiplica per 10 quan va amb folre (pilar de 7) i per 40 quant va amb folre i manilles (pilar de 8).
Alguns inclús, l'han volgut intentar (entenem intent a l'inici del só de les gralles) de 9 pisos amb folre, manilles i puntals. Un intent on només al sonar gralles va caure, però no per això menys meritori.
Els pilars serveixen per tancar una actuació (i a vegades també per començar-la). Potser es considera un castell menor, ja que no se li dona la importància que se li dona als castells "normals".
Una actuació consta de 3 castells i un pilar. A vegades el pilar pot ser més gran que els tres castels que fas en ronda (pe: 3d9f, 2d8f, 4d9f, pd8fm). La meva pregunta en aquest cas seria: per què no podem fer un pilar en ronda de castells? Un pilar no és un castell?(a vegades la ortodòxia castellera està plena d'incongruències)
CASTELLS A LA XARXA
Publica un comentari a l'entrada