S’ha acabat la festa: La Lliga de les estrelles s’ajusta el cinturó


Durant uns anys, entre els països europeus on el futbol té més afició i seguiment mediàtic (Anglaterra, Alemanya, França, Espanya, Itàlia – s’esmenten els països per ordre alfabètic-), els clubs de futbol espanyol han destacat per ser els que més despesa han realitzat en fitxatges de jugadors, conformant el que la premsa no s’ha cansat de batejar fins a la sacietat com a Liga de las Estrellas. Però configurades les plantilles per a la temporada 2012 – 2013, això ha canviat de cop: el que eren plats de caviar s’han transformat en tapes de llagostí!.

La despesa total en fitxatges de les 12 últimes temporades dels clubs de la 1a divisió el futbol espanyol ha estat d’un total de 3.460 milions d’euros (una mitja de 288 milions d’euros per temporada), amb un màxim que s’ha assolit als anys 2006, 2007 i 2009, superant els 400 milions. Però, heus aquí que aquests disparats econòmics han sofert una forta frenada de cop a l’estiu de l’any 2012.
La inversió realitzada en fitxatges a les grans lligues europees, a data 31 d’agost de 2012, ordenant els valors de major a menor, s’exposa a continuació:
-         Anglaterra: 545 milions
-         Itàlia: 349 milions
-         Alemanya: 240 milions
-         França: 219 milions
-         Espanya: 130 milions
La lliga espanyola ha passat, de cop i en un sol estiu, de ser la que més inverteix a la cinquena d’Europa. El valor de despesa de la Lliga espanyola a l’any 2012 és menys de la meitat de la mitja en el període 2000-2012, i queda molt lluny de la resta de grans lligues, especialment de l’anglesa.
Entre els 10 clubs que han gastat més no n’hi ha cap d’espanyol. La relació d’aquest selecte grup de clubs (despesa expressada en milions d’euros) és la següent:
-         Paris Saint Germain: 140; Chelsea: 99; Bayern Munich: 70; Manchester United: 65; Tottenham: 58; Manchester City: 55; Juventus: 53; Inter: 46; Arsenal: 43; Liverpool: 43. En el cas del Paris Saint Germain, la inversió és la més gran dels seus 40 anys d’història (va ser un club fundat al 1973).

Al Thami, hereu al tro de Qatar i propietari del Paris Saint Germain. Sembla que no li falten diners.

Alhora, entre els 10 fitxatges més cars només n’hi ha un de la lliga espanyola (Modric pel Reial Madrid). En aquest capítol destaca el fet que el Bayern de Munich ha fet la inversió més gran de la seva història per un únic jugador (Javi Martínez, 40 milions). El mateix ocorre en el cas del Paris Saint Germain amb Thiago Silva (42 milions). I es dona la circumstància que aquests dos jugadors han estat els traspassos més cars de la història per a jugadors que ocupen la posició de central. En conclusió: mentre la Lliga espanyola es modera, altres trenquen rècords.
Arribats aquí la pregunta a realitzar sembla clara:
- Com és que el futbol espanyol perd la pole position en fitxatges?
La resposta també és clara i, a més, contundent: pel deute, que a final de la temporada 2010-2011 era de 3.525 milions per al conjunt dels 20 clubs de 1a divisió. Sumant el deute de la 1a divisió, amb els clubs de 2a divisió A, 2a divisió B i tercera divisió es considera que el deute pot rondar la marejant xifra de 5.000 milions d’euros.
En el pròxim capítol analitzarem perquè s’ha arribat fins aquí, quin ha estat el grau de permissivitat i ajudes de les administracions públiques als clubs de futbol, i com es pretén solucionar (o fer veure que es soluciona) tot aquest sarau des de la Lliga de Futbol Professional,  el govern espanyol i  la UEFA (Unió Europea de Clubs de Futbol).

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes