Oli nou

Durant el mes de gener la gent ja ha acabat o està a punt d’acabar de collir olives, i, per tant, es mes per provar, si no s’ha fet abans, l’oli nou.

Però per escollir un bon oli s’ha de tenir una sèrie de coses en compte, un dels paràmetres de qualitat més importants dels olis és l’anomenat grau d’acidesa.

Unes pràctiques de recol·lecció inadequades, l’acció de la mosca de l’oliva o la molta per obtenir la pasta a la premsa, són elements que manifesten el caràcter àcid. Per tant, per obtenir olis de bona qualitat cal protegir el fruit, tenir en compte els procediments emprats en la collita, el temps que transcorre fins a la molta i la preparació de la pasta per a la obtenció de l’oli.

Les característiques que presenta un oli d’oliva vénen marcades per les característiques de les olives emprades per obtenir-lo i dels procediments d’elaboració aplicats.


Es poden diferenciar els següents tipus d’oli:

Oli d’oliva verges
Els olis que s’han obtingut del fruit de l’olivera per mitjans mecànics o altres procediments físics que impliquin una alteració mínima del producte i que no siguin diferents del rentatge, la decantació, la centrifugació o la filtració.

Els olis d’oliva verge es classifiquen en tres tipus diferents:

- Oli d’oliva verge extra
És un oli d’oliva verge que presenta una acidesa lliure màxima, expressada en àcid oleic, de 0,8 g per 100 g (0,8%).

- Oli d’oliva verge
És un oli d’oliva verge que presenta una acidesa lliure màxima de 2g per 100g (2%).

- Oli d’oliva llampant
És un oli d’oliva verge que presenta una acidesa lliure de més de 2g per 100g (2%).

Oli d’oliva refinat
És un oli d’oliva obtingut a partir de la refinació d’olis d’oliva verges que presenta una acidesa lliure màxima de 0,3 g per 100g (0,3%).

Refinació: procés que dóna lloc a un oli lleugerament acolorit, d’un gust molt suau i molt més estable que l’oli de partida.

Oli d’oliva
És un oli obtingut a partir de la barreja d’olis d’oliva refinats i olis d’oliva verges, diferents de l’oli d’oliva llampant, que presenta una acidesa lliure màxima d’1g per 100 g (1%).

Oli de sansa d’oliva cru / Oli de pinyolada d’oliva cru
És l’oli que s’obté de la sansa de l’oliva mitjançant un tractament amb dissolvents orgànics o emprant mitjans físics.

Sansa: pinyolada – residu compost de trossos de pinyol, pell i polpa de l’oliva que queda després de l’extracció de l’oli.

Oli de sansa d’oliva refinat / Oli de pinyolada d’oliva refinat
És l’oli obtingut a partir de la refinació de l’oli de sansa d’oliva cru que presenta una acidesa lliure màxima de 0,3 g per 100 g (0,3%).

Oli de sansa d’oliva / Oli de pinyolada d’oliva
És l’oli obtingut a partir de la barreja d’olis de sansa d’oliva refinats i olis d’oliva verges, diferents de l’oli d’oliva llampant, que presenta una acidesa lliure màxima d’1g per 100g (1%).

Per acabar:

De l'aigua de gener, ni una gota se'n fa malbé

Share this:

2 comentaris :

  1. Així l'únic que diferencia l'oli d'oliva verge extra de l'oli d'oliva és el seu grau d'acidesa ?
    Felicitats per la secció !!
    Armando

    ResponElimina
  2. No, un oli d'oliva verge extra mai es fruit de barreja d'olis ni està refinat.
    A part de l'acidesa hi ha d'altres paràmetres que es tenen en compte per diferenciar un oli d'oliva verge extra d'un oli d'oliva. Però el grau d'acidesa és el paràmetre que sempre s'indica, ho s'hauria d'indicar, en l'etiqueta del producte.

    Gràcies pel comentari!

    El Pedrís del Moliner

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes