Quan és Carnaval aquest any? Mirem la Lluna i ho sabrem!

I sense saber com, ja ha arribat el Carnaval! Sense saber com? Qui no ho sap, és perquè no vol! Mirant la Lluna, podem saber en quins dies la gent s’amagarà sota les seves màscares, ballarà, riurà, i gaudirà de tots els excessos que li demani el cos. Així ho marca la tradició. I aquesta tradició, precisament, està marcada pel cicle lunar… Voleu saber com?



- Noia! Noia! – La Lluna aquesta nit es veu exaltada!
- Què passa Lluna? Avui ets tu la inquieta? Això no és propi d’un satèl·lit!
- Però és que he vist un lleó que parla! I una cabra que veu cervesa! I una vaqueta menjant un bistec! I mira allà, també hi ha un bolet que camina, i un Sol que no il·lumina! – La Lluna mira per tot arreu amb els seus grans ulls expectants.
- Aaaaah! No et preocupis! Són persones disfressades!
- Disfressades? Vols dir que fan veure que no són qui realment són? Caram… I escolta, realment cal aquesta disbauixa que els rodeja tots?
- I tant! Estem de Carnaval, Lluna! I per Carnaval, tot s’hi val! – Rius, perquè ella no ho ha notat, però també vas disfressada: de gata! – O és que potser no ho has vist cada any?
- Òndia… ara que ho dius… – La Lluna pensa – És veritat. Però vosaltres, els humans, no us aclariu, un any ho feu un dia, i el següent, ho canvieu… Així és impossible trobar-li lògica a les vostres tradicions estrafolàries!
- Lògica? Li vols trobar lògica? Però si la lògica li dónes tu Lluna, que ets la que ens marca quin dia hem de començar la xerinola!
- Qui joooo? Explica’t, explica’t! – Avui és la Lluna la que, atenta, escoltarà la teva explicació.

Tothom sap que les dates de Carnaval i Setmana Santa varien cada any. Però el que potser no tothom sap, és que aquestes varien en funció de l’astronomia! El dimarts de Carnaval, és just abans del dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. Sí, sí, la Quaresma, aquells 40 dies abans del diumenge de Resurrecció. I com posem aquest diumenge al calendari? No pas gràcies al calendari gregorià, que és només solar… Pel Cristianisme aquest dia és sempre el següent a la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera. I com que la gent ja sabia que durant la Quaresma se l’hi prohibiria gaudir dels “plaers de la carn”, en tots els sentits, van decidir celebrar el Carnaval la setmana abans. Seria el gran comiat de la carn! I el comencen el dijous llardós… com no podia ser d’altra manera…

- Aaaah… I vols dir que aquesta setmana tireu la casa per la finestra?
- Sí, sí…
- I dius que és perquè desprès passareu 40 dies de recolliment i austeritat?
- Bé… Això avui en dia tampoc està tan clar…
- Aaaah… - La Lluna es queda pensativa, tu també…
- De fet, Lluna… ara molta gent segueix les tradicions per inèrcia, i per gustos. Qui vol les sent, qui vol les gaudeix, i qui no, se’n va a caminar a la muntanya.


Així és… som tanta gent caminant per sobre la Terra, que no tothom balla al ritme de la mateixa cançó. Ara que ho penses, s’hi està tant a gust parlant amb la Lluna, (mig amagada, ja que per qui no hagi fet comptes, per Carnaval la Lluna està nova), de nit, tranquil·la,…! Ja ho has convertit en la teva pròpia tradició (ja sigui dit, del llatí tradere, entregar), i t’agrada. Cada vegada, s’hi arreplega creença, coneixement, i cert costum. La familiaritat dels silencis compartits, el preludi dels somnis de mitjanit, l’últim instant de lucidesa del dia… Potser fins i tot ho trametràs a les properes generacions… Potser fins i tot li donaràs nom… Ho anomenaràs Llunatismes, i els que ho practiqueu, sereu anomenats llunàtics. Bona nit!


Carnaval de Venècia. Blog de viatges Altaïr
http://www.altairblog.com 

La gata llunàtica

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes