Què és una nació? què no és? pot ser una excusa per a justificar restriccions dels drets democràtics de la gent?
¿Si una comunitat humana qualsevol no és una nació o se li nega aquesta condició, d'acord amb uns criteris o altres, els que siguin, o per raons polítiques, també les que siguin, llavors ja no té dret a fer-se preguntes delicades sobre la seva pertinença a un estat o sobre si vol constituir-ne un altre?
Aquest debat és molt antic i avorrit, no? ¿no és molt antic, avorrit i, en resum, antidemocràtic que, en base a aquest criteri, si s'és nació o no se n'és, se li negui a una comunitat humana la possibilitat de portar la democràcia fins a les últimes conseqüències? Jo crec que sí, francament.
Se me'n fot si tal o pasqual constitueix una nació o no, si els seus habitants volen crear un altre estat tenint com a base el territori on viuen tenen dret a fer-ho, sempre i quan sigui com a conseqüència d'una decisió democràtica. La població de les tretze colònies britàniques que van donar origen als Estats Units, abans d'independitzar-se, es sentia britànica, més encara, es sentia anglesa, però també es sentia discriminada per un Parlament britànic que els imposava tributs sense tenir-hi representants propis, llavors van independitzar-se i van deixar de ser britànics.
Les coses importants són així de senzilles quan no es sacralitzen, i normalment es sacralitzen perquè la democràcia no les pugui atènyer. En definitiva, un procés d'emancipació nacional també és un procés d'emancipació democràtica, ho és perquè es tracta d'atènyer el més sagrat i sotmetre-ho a la voluntat dels ciutadans, punt, i no cal constituir una nació per això.
Molt adequada, l'analogia dels Estats Units...
ResponElimina