Quan instal·lem un programa en el nostre ordenador no pensem en la llibertat, només pensem en que ens surti gratis (o que ens el passin pirata) i que sigui bonic.
Però que passa quan ens acostumem a utilitzar un programa o sistema operatiu propietari ?
doncs que depenem d’una gran companyia (sovint maliciosa) perquè aquell programa incorpori noves funcionalitats que necessitem i em de pagar molts diners per incorporar petites millores. Aquí tenim un clar exemple amb el que s’ha pagat per traduir programa propietari com el Windows o l’Office al català.
La comoditat ens empeny a una inèrcia no sempre agradable però sort que al món hi ha persones il·luminades amb bones idees i que ens ensenyen que és possible una opció alternativa. Un d’aquests personatges importants és Richard Stallman, el pare del projecte GNU (GNU/Linux), que en Anglès vol dir nyu (d’aquí el logotip), i fundador de la FSF (Free Software Fundation / Fundació del Softwar Lliure). El que aquest home defensa és el programari lliure (que és un concepte més ampli i profund que el còdi obert) i les seves 4 llibertats són:
- Llibertat 0: La “llibertat” para executar el programa amb qualsevol propòsit.
- Llibertat 1: La “llibertat” para estudiar i modificar el programa.
- Llibertat 2: La “llibertat” de copiar el programa i ajudar amb ell al teu veí.
- Llibertat 3: La “llibertat” de millorar el programa, i fer públiques les teves millores, de forma que se’n beneficiï tota la comunitat.
algunes frases o idees seves:
• “Si tienes un programa privativo y un amigo te lo pide, debes decidir entre dos males: fallar a tu amigo o incumplir la licencia. Una solución es no tener amigos“
• “En la actualidad nos hacen creer que ayudar a un amigo es moralmente equivalente a atacar un barco. Te llaman pirata”
• “Beethoven era un buen compositor porque utilizaba ideas nuevas en combinación con ideas antiguas. Nadie, ni siquiera Beethoven podría inventar la música desde cero. Es igual con la informàtica”
• “Que las empresas tengan especial influencia en la política significa que la democracia está enferma. El proposito de la democracia es asegurarse de que los ricos no tienen una influencia proporcional a su riqueza. Y si tienen más influencia que tu o que yo, eso significa que la democracia está fallando. Las leyes que obtienen de esta forma no tienen autoridad moral, sino la capacidad de hacer daño“
• “El software libre construye una sociedad mejor”
A l'actualitat, Stallman s'encarrega de difondre l'ideologia GNU per tot el món mitjançant xerrades i conferències. Això fa que alguns el coneguin com un profeta o gurú. La seva aparent imatge descuidada i les seves extravagants manies (no usa telèfon mòbil ja que el podria fer fàcilment localitzable i això afectaria a la seva llibertat de moviment, sempre va amb el seu ordinador portàtil amb tan sols programari lliure, porta el seu matalàs vagi on vagi, etc.), l'han fet centre de moltes bromes i acudits, arribant fins i tot a aparèixer a tires còmiques.
Us deixo un vídeo amb el seu missatge. És impactant però crec que val la pena reflexionar-hi:
Al final és qüestió de triar comoditat o llibertat. En la llibertat a vegades no hi pensem però és molt important, de fet el més important.
Mr. Llaminadures
"Hemos controlado o intentando controlar primero a las mujeres, hasta que nos dimos cuenta de que no eran propiedad nuestra. Luego los hijos, y nos pasa lo mismo con los animales. Espero que no nos pase lo mismo con internet" [yotube]
Publica un comentari a l'entrada