La trilogia de Yusuf

Mel (Bal / Honey / Miel), de Semih Kaplanoglu. El cineasta turc Semih Kaplanoglu tanca amb aquest film l'anomenada "Trilogia de Yusuf". El 2007 la va començar amb Ou (Yumurta / Egg), en què Yusuf és un poeta trentí que torna al seu poble, d'on era absent des de la mort de sa mare. El 2008, retrobà Yusuf un pèl més jove, a Llet (Sut / Milk) -presentada en competició a Venècia-, just quan ha acabat l'ensenyament mitjà, la poesia brolla dins seu i descobreix un amor clandestí de la mare. Ara, aquest 2010, conclou la trilogia, amb Yusuf als sis anys d'edat, per a trobar els origens de la seva ànima. Mel va guanyar l'Ós d'Or en la darrera edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín.



MEL

Títol original: Bal.
Direcció: Semih Kaplanoglu.
Països: Turquia i Alemanya.
Any: 2010. Durada: 103 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Bora Altes (Yusuf), Erdal Besikςioğlu (Yakup, el pare), cartolina OZEN (Zehra, la mare).
Guió: Semih Kaplanoglu i Orςun Köksal.
Producció: Semih Kaplanoglu.
Fotografia: Baris Özbiςer.
Muntatge: Ayhan Ergürsel, Semih Kaplanoglu i S. Hande Güneri.
Direcció artística: Naz Erayda.
Vestuari: Ozge Öztürk.
Distribuïdora: Golem.
Estrena a Turquia: 9 Abril 2010.
Estrena a Catalunya: 28 gener  2011. Apta per a tots els públics.



 
Yusuf té sis anys i acaba de començar l'escola. El seu pare Yakup és apicultor, i Yusuf gaudeix acompanyant-lo. Un matí, Yusuf li explica al seu pare el que ha somiat, però Yakup el reprèn: no s'han d'explicar els somnis. El mestre li demana a Yusuf que llegeixi un text a classe, però aquest comença a tartamudejar. Poc després, les abelles desapareixen, posant en perill el suport de la família. Yakup decideix endinsar-se en la muntanya per descobrir què ha passat. Quan se'n va, Yusuf deixa de parlar. Cau la nit i Yakup no torna. Yusuf, que identifica el seu pare amb el profeta, està convençut que tornarà. Yusuf i la seva mare busquen pistes per saber on és Yakup, però en va, i el nen decideix seguir buscant sol, internant-se en un camí cap al desconegut.


LLET
Títol original: SUT.
Direcció: Semih Kaplanoglu.
Països: Turquia, França, Alemanya.
Any: 2008.
Durada: 102 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Melih Selςuk (Yusuf), Basak Köklükaya (Zehra), Riza Akin (Ali Hoca), Saadet Isil Aksoy (Semra), Aleve Uςarer (Kemal), Serif Erol (cap d'estació), Orςun Köksal (Alpay), Sahra Özdag .
Guió: Semih Kaplanoglu.
Producció: Semih Kaplanoglu i Orςun Köksal.
Fotografia: Özgur Ekenäs.
Muntatge: François Quiqueré.
Direcció artística: Naz Erayda.
Distribuïdora: Golem.
Estrena a Turquia: 2 gener 2009.
Estrena a Catalunya: 5 de febrer  2011



Yusuf s'acaba de graduar a l'institut i el seu futur en una petita ciutat de províncies és incert. La seva major passió és escriure poesia, i ha començat a publicar alguns poemes en revistes literàries. De moment, segueix treballant en la lleteria que regenta la seva mare vídua, el futur tampoc està molt clar. Fins ara, la mare de Yusuf havia bolcat totes les atencions en el seu fill únic. Zehra encara és jove i guapa, i té una discreta relació amorosa amb el cap d'estació de la ciutat. El fet que la seva mare tingui un amant i que l'hagin declarat no apte per a fer el servei militar, a causa d'una malaltia que va patir de nen, fa que Yusuf tingui encara més ganes de fer el salt a la vida adulta. Podrà el jove Yusuf amb els canvis que trencaran la seva tranquil·la vida?




OU
Títol original: Yumurta.

Direcció i guió: Semih Kaplanoglu.
País: Turquia. Any: 2007.
Durada: 97 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Nejat Isler (Yusuf), Saadet Isil Aksoy (Ayla), Ufuk Bayraktar (Haluk), cartolina OZEN, Gülςin Santircioğlu (Gül), Kaan Karabacak.
Producció: Semih Kaplanoglu.
Fotografia: Özgür Ekenäs.
Muntatge: Semih Kaplanoglu, Ayhan Ergürsel i Suzan Hande Güneri.
Direcció artística: Naz Erayda.
Distribuïdora: Golem.
Estrena a Turquia: 9 novembre 2007.
Estrena a Catalunya: 5 de febrer 2011



En morir la seva mare, i després d'anys d'absència, el poeta Yusuf torna a la ciutat on va créixer. Una noia anomenada Ayla l'espera en una casa mig derruïda. Yusuf no estava assabentat que una cosina llunyana portava cinc anys vivint amb la seva mare. La presència d'Ayla l'ajuda a canalitzar, en part, les emocions provocades per la mort de la seva mare. Però podrà Yusuf enfrontar-se al sentiment de culpabilitat que l'envaeix després de l'enterrament? Els objectes, els mobles de la casa materna, la quotidianitat, el ritme assossegat de la província, els racons plens de records, la ciutat mateixa, tot el que Yusuf va voler deixar enrere fa anys, de sobte li sembla meravellós. El dia que ha de tornar a Istanbul, Ayla li demana a Yusuf que realitzi el sacrifici que la seva mare no va poder dur a terme abans de morir.


Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes