EL 5 DE 9 AMB FOLRE, LA BASILICA!!!!


Bé, comencem l’any.

En primer lloc demano disculpes per no haver escrit el mes passat. Ja se sap, les vacances de Nadal, la “cuesta de enero”, etc, etc...

Però ara ja estem aquí i tornem a encetar una temprada castellera.

A l’últim numero del criteri varem parlar de com es podien dir els castells de maneres diferents i la meva opinió sobre el concurs dels castells. Vaig intentar crear una mica de polèmica, però ningú que està d’acord amb el concurs ha dit res, la meva conclusió és, “quien calla otorga”.



Avui, per això parlarem d’un altre castell mític, el 5d9f


5D9F

Com ja varem posar en un dels primers capítols del CriTeri, una estructura de 5 esta formada per un 3 i un 2. Per fer el castells son necessaris, quatre dosos, dos acotxadors i una enxaneta. L’enxaneta un cop ha coronat l’estructura del tres, ha de fer l’aleta en la estructura del dos tot passant per sobre els dosos, és a dir, s’han de fer dues aletes.

El pas de l’enxaneta es bastant complicat, tant per l’equilibri que ha de tenir l’anxaneta com per la tècnica que han de tenir els dosos per aguantar la traspassada. Això pel que fa al pom de dalt.




Pel que fa al tronc, la complexitat recau en com es munta l’estructura. El tres, s’agafen de manera normal, però el dos agafa una mà de manera normal i l’altra s’agafa a la rengla del 3, cosa que fa anar tota la inèrcia del castell sobre la rengla del mig (tant la del dos com la del tres).

A nivell de soca (pinya) i folre, la cosa es complica moltíssim. Si un 5d8 ja es complicat fer cabre totes les mans necessàries per parar el castell, quan l’has de posar amb folre ja es gairebé inverosimil, doncs les mans del mig de l’estructura del 3, i les mans i les corses de l’estructura del 2 gairebé no hi caben.

La història del castell és bastant antiga, doncs data el dia de Santa Úrsula de l’any 1883 (no he pogut trobar imatges). Aquell dia la cosa va ser molt més meritòria, ja que prèviament havien fet un intent (val a dir que abans es considerava carregat, quant l’anxaneta i l’acotxador tocaven pinya), doncs el van assolir a la segona.

Fins l’any 1994 no es va poder veure intentar el 5d9f, de la mà de la colla jove dels xiquets de Tarragona, sense èxit.

Va ser l’any 1995 quant els Minyons de Terrassa el van carregar per la diada de la Mercè. La temprada següent, la colla Vella dels Xiquets de Valls el va descarregar el 27 d’octubre.

Amb aquesta taula veureu que el castell és dels més difícils que es fan, doncs en total “només” s’ha descarregat, en 200 anys d’història en 29 vegades.

ACTUACIONS:

La temporada encara no ha començat, les colles preparen els seus equips tècnics i directius.

Els assajos començaran en breu i també en breu començaran les actuacions.

Pel que fa a les dues colles de les quals escric Castellers de Solsona (per proximitat) i Minyons de Terrassa (per sentiment i pertinença), han pres camins diferents.

Els primers han apostat per la continuïtat en els seus equips tècnics i directius. En canvi els Minyons estan canviant els dos equips, fent una renovació total.

Al no tenir actuacions, avui posaré més vídeos castellers.


LA HAKA DELS CASTELLERS DE MALLORCA ABANS DE LES ACTUACIONS


CELEBRACIÓ CASTELLERS DE SANTS


TRAILER CASTELLS 3D


CASTELLS PATRIMONI IMMATERIAL DE LA HUMANITAT


TOC DE CASTELLS


ENDAVANT


Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes