LO SUPER CARRO GROS. IMPRESIONANT


Avui és un d'aquells dies que fer l'EQUILIBRI, FORÇA, VALOR I SENY em congratula d'allò més, ja que he de mirar vídeos i fotos d'un castell que em deixa envadalit cada vegada que el veig (sigui del color que sigui).

Avui parlaré d’un dels castells més espectaculars que s’han fet mai. Molt complicat, molt pesat, extremadament inestable, llarg...., però que quan s’assoleix és una pujada d’adrenalina brutal.  

EL 4D9NET (4d9 sense folre).

Si un 4d9f, ja és complex i difícil, un 4d9net és extremadament difícil. 

Com explicar-ho? Mireu el quadre:






 




Abans de valorar-lo, fem una mica d’història.

El primer intent de 4 de 9 sense folre es va fer  el 29 d’agost del 1881, durant la primera època d’or, per la Colla Nova dels Xiquets de Valls.
El setembre del 1881, un mes més tard d’aquesta temptativa, el 4 de 9 sense folre va ser descarregat per primera vegada a la història per la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant les Festes de Santa Tecla de Tarragona. Es tracta d’una fita històrica que no es tornaria a repetir fins el 1998.







Van ser els Minyons de Terrassa a les fires de Sant Narcís de Girona (l’havien provat 2 anys abans sense èxit). Parlem de 117 anys després. Aquest castell, no va estar exempt de polèmica, doncs la diada coincidia amb la “tradicional” diada de Santa Úrsula, a Valls. Segons alguns castellers “curts de mires” l’assoliment del un castell tant important en una altra plaça el mateix dia de Santa Úrsula es va considerar una falta d’ètica castellera per part dels minyons. Enveja?, cadascú que pensi el que vulgui.










A partir d’aquell any s’ha fet vàries vegades, però com es pot veure en el quadre, molt poques. Dels 49 intents només se n’han descarregat 5, una estadística que només pot dir una cosa: és un castell prou difícil i perillós com per no jugar-se-la si no està perfecte (com a tots els Castells).



ACTUALITAT CASTELLERA




CASTELLS MULTIMÈDIA

Com que avui el tema era el 4d9net, faré un recull de vídeos d'aquest castell fet per diferents colles:







Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes