Construint un cove per la Lluna

Vinga, tothom a demanar un desig! Molt bé. I ara… digueu-me, quants heu demanat la Lluna en un cove? Segurament som uns quants. Magnífic! Tot i que la Lluna és realment molt gran, ho hem de reconèixer. Serem capaços d’aconseguir-ho?  Anem a veure-ho!
Així neix una nova conversa amb la Lluna. Avui hi ha lluna nova, la lluna nova de setembre de 2013.
 


Estàs tan concentrada fent càlculs, que ni te n’has adonat que la Lluna ja ha sortit a presidir la nit. Ella, acostumada a les vostres ja freqüents converses, decideix encetar-ne una.

- Que enfeinada que et veus, noia. A saber què et portaràs entre mans…
- Un cove, Lluna! Tinc que fer-te un cove!
- Un cove? A mi? A on anirem a parar! I això? – La Lluna està a punt d’esclatar a riure.
- Per fer tragar saliva a la gent incrèdula. Ni més ni menys. Avui he formulat un desig, i han vingut a dir-me que estava demanant la Lluna en un cove. Doncs bé, t’estic fent un cove.
- Quines coses de dir-te… tot i que has de reconèixer que necessites molta il·lusió per a portar a terme tal enginy.
- Moltes gràcies. – Seriosament, t’ho prens de manera afalagadora.
- Però noia… no ho veus que sóc molt gran jo? – Si abans la Lluna estava vorejant la rialla, ara més aviat, obre bé els ulls i insinua incredulitat amb les celles. El que faltava! Una incrèdula més al món!


Però la Lluna té raó: és molt gran! Si volguéssim recórrer el seu diàmetre, ens esperarien per davant uns 3.476 km. No està gens malament eh? Tardaríem una bona estona caminant. Clar que, posats a imaginar, més difícil seria fer-li un cove a la Terra. El seu diàmetre és 4 vegades més gran! Ui, alguns potser es perdran amb tantes xifres… Si no ho veieu clar, cap problema, regireu per casa, agafeu una pilota de ping pong i un cigró, i aquí ho teniu. Un model proporcionat. Tot i que si algú prefereix el tenis, que no es preocupi, només li cal canviar el cigró per una bala.

- Vaja, vaja, així que els humans aneu demanant a la gent que em facin coves… Crec que no ho acabo d’entendre.
- No és ben bé així Lluna… es tracta d’una expressió, una locució, vaja, una frase feta. És evident que fer-te encabir en un cove és (per alguns) quelcom impossible. I no només per les dimensions que teniu, sinó perquè encara no hem trobat manera d’enxampar-te!
- Crec que ja ho he entès. – La Lluna és capaç de comprendre-ho tot. – I creu-me que ho trobo encertat i curiós a la vegada. Però… d’on traieu expressions així?
- És una bona pregunta Lluna… T’ho explicaré: Diuen que al poble veí, que com sempre recull les pitjors històries, hi havia un home que et va veure reflectida al riu. Sense gens de mandra, va agafar un cove, i et va mirar de recollir, pensant que estaves dins! Pobre infeliç… només va recollir aigua, mentre tu continuaves al teu lloc, immutable.
- Quin pescador més somiador… – I la Lluna se l’imagina amb brillantor d’ulls, i sospira. – I… canviant de tema, quin desig has demanat tu per a que et comparessin amb el pobre pescador?
- Ai Lluna, que no has acabat d’entendre? Jo he demanat el impossible!

I així és… posats a desitjar, apuntem tan amunt que sembli impossible. Ara seré jo qui m’espolsi la mandra, i continuaré fent el cove. Serà un cove bonic i acollidor. Potser no serà suficient per enxampar-hi la Lluna, però qui sap! Potser ho serà prou per fer-hi encabir quelcom més petit, però igual de radiant, com per exemple una estrella, la que més ens cridi l’atenció d’allà dalt. I llavors, només llavors, els incrèduls tragaran saliva, i voldran fer-se el seu propi cove. Bona nit!


La gata llunàtica

Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes