Trumpetazo (o com fabricar 60 millions de tanoques)

Arriben els primers freds, i la Cocinereta ens compensa amb unes reconfortants llenties amb carabassa i espinacs. Si us quedeu amb gana, visiteu la secció de l'Abel Pau i degusteu el seu article sobre Fotografia de producte. Tampoc no us perdeu les Litespurnes de la Muriel Villanueva, que aquest mes entrevista al novel·lista Joanjo Garcia, i la resta de seccions del nostre número de novembre.

Al món exterior es va tancar finalment l'acord comercial amb Canadà (CETA), malgrat les reticències de bona part de la població civil i d'alguns països de la Unió Europea. Encara no sabem si correrà pitjor sort el seu germà gran, l'acord comercial amb els Estats Units (TTIP), després de la insòlita victòria de Donald Trump en les recents eleccions a la presidència dels Estats Units. Victòria que semblava improbable des del punt de vista de les enquestes i del nostre raonament lògic, però que el nostre subconscient sospitava com a fatalitat previsible, i no només per això de les lleis de Murphy.


En efecte, els avanços en la globalització de l'economia han millorat la innovació i la competitivitat als països implicats, però no han aconseguit millorar la qualitat de vida del ciutadà mitjà europeu o americà. La facilitat de trànsit de mercaderies i capitals ha generat alhora certs fenòmens, com la competència fiscal o salarial entre regions, que pressionen a la baixa les condicions laborals i redueixen la capacitat regulatòria dels països. Si afegim la tendència creixent a l'establiment de tractats i organismes supranacionals, que limiten seriosament la capacitat dels països d'implantar polítiques alternatives, i la forma opaca en la que aquests tractats es negocien, és normal que el ciutadà es senti no només desatès si no també ignorat i enganyat.

Tot això és terra adobada per l'arribada d'il·luminats com Trump. No és que de cop la meitat dels americans s'hagi tornat xenòfoba o masclista. Tampoc no vol dir que el racisme o el masclisme estiguessin eradicats de la societat abans de la seva arribada. Simplement, els ciutadans busquen solucions alternatives quan constaten que les polítiques tradicionals no estan resolent els seus problemes. I en aquest context, les seves propostes de tornada al proteccionisme i foment de la indústria local no semblen tan mala idea.

En les properes dècades (potser abans) se'ns acosta una enorme revolució tecnològica que farà desaparèixer un percentatge molt rellevant de llocs de treball. Pot sonar a ciència ficció si imaginem un robot fent la nostra feina mentre parla amb veu metàl·lica, però començarem a entendre-ho millor si pensem que el mòbil ja ha substituït als nostres rellotges, despertadors, llanternes, càmeres de fotos i vídeo, i fins i tot les nostres enciclopèdies. És a dir, una simple aplicació fa innecessaris molts objectes de la vida quotidiana. I serà una aplicació (de vegades a dins d'un robot com a les pel·lícules) qui properament conduirà camions i taxis, netejarà façanes, recollirà tomàquets, decidirà en quines empreses ha d'invertir el nostre banc o realitzarà una intervenció quirúrgica sense que li tremoli el pols.


Aquesta  escassetat de llocs de treball elevarà l'atur fins a tasses mai no vistes, o vist des d'un angle més positiu, reduirà de manera dràstica la necessitat de que les persones treballem. Seguint amb aquest angle positiu, aquesta escassetat de treballs (i per tant escassetat de contribuents que mantinguin l'estat del benestar)  requerirà de reformes molt profundes del sistema fiscal i retributiu, traslladant la càrrega fiscal des de les rendes del treball a altres àrees com la producció o el consum, o fent servir nous esquemes que encara no podem ni imaginar. No seran canvis fàcils, requeriran polítiques innovadores i polítics valents que les sàpiguen portar endavant. Però sense dubte serem capaços. L'alternativa és clara: un món ple de Trumps o Marine Le-Pens.

Salut i CriTeri!!!
---

Llegan los primeros fríos, y la Cocinereta nos compensa con unas reconfortantes lentejas con calabaza y espinacas. Si os quedáis con hambre, visitad la sección de Abel Pau y degustad su artículo sobre Fotografía de producto. Tampoco os perdáis las Litespurnes de Muriel Villanueva, que este mes entrevista al novelista Joanjo Garcia, y el resto de secciones de nuestro número de noviembre.
 

En el mundo exterior se cerró finalmente el acuerdo comercial con Canadá (CETA), pese a las reticencias de buena parte de la población civil y de algunos de países de la Unión Europea. Todavía no sabemos si correrá peor suerte su hermano mayor, el acuerdo comercial con Estados Unidos (TTIP), después de la insólita victoria de Donald Trump en las recientes elecciones a la presidencia de Estados Unidos. Victoria que parecía improbable desde el punto de vista de las encuestas y de nuestro razonamiento lógico, pero que nuestro subconsciente barruntaba como fatalidad previsible, y no sólo por aquello de las leyes de Murphy.

En efecto, los avances en la globalización de la economía han mejorado la innovación y la competitividad en los países implicados, pero no han conseguido mejorar la calidad de vida del ciudadano medio europeo o americano. La facilidad de tránsito de mercancías y capitales ha generado a la vez ciertos fenómenos, como la competencia fiscal o salarial entre regiones, que presionan a la baja las condiciones laborales y reducen la capacidad regulatoria de los países. Si añadimos la tendencia creciente al establecimiento de tratados y organismos supranacionales, que limitan seriamente la capacidad de los países de implantar políticas alternativas, y la forma opaca en la que estos acuerdos se negocian, es normal que el ciudadano se sienta no sólo desatendido sino también ignorado y engañado.

Todo esto es tierra abonada para la llegada de iluminados como Trump. No es que de repente la mitad de los americanos se haya vuelto xenófoba o machista. Tampoco significa que el racismo o el machismo estuviese erradicado de la sociedad antes de su llegada. Simplemente, los ciudadanos buscan soluciones alternativas cuando constatan que las políticas tradicionales no están resolviendo sus problemas. Y en ese contexto, sus propuestas de vuelta al proteccionismo y fomento de la industria local no parecen tan mala idea.

En las próximas décadas (quizá antes) se avecina una enorme revolución tecnológica que va a hacer desaparecer un porcentaje muy relevante de puestos de trabajo. Puede sonar a ciencia ficción si imaginamos a un robot haciendo nuestro trabajo mientras habla con voz metálica, pero empezaremos a entenderlo mejor si pensamos que el móvil ya ha sustituido a nuestros relojes, despertadores, linternas, cámaras de fotos y vídeo, y hasta nuestras enciclopedias. Es decir, una simple aplicación hace innecesarios muchos objetos de la vida cotidiana. Y será una aplicación (a veces dentro de un robot como en las películas) quien próximamente conducirá camiones y taxis, limpiará fachadas, recogerá tomates, decidirá en qué empresas debe invertir un banco o realizará una intervención quirúrgica sin que le tiemble el pulso.
Esta escasez de puestos de trabajo elevará el paro hasta tasas nunca vistas, o visto desde un ángulo más positivo, reducirá de manera drástica la necesidad de que las personas trabajemos. Siguiendo con este ángulo positivo, esta escasez de trabajos (y por tanto escasez de contribuyentes que mantengan el estado del bienestar) requerirá de reformas muy profundas del sistema fiscal y retributivo, trasladando la carga fiscal desde las rentas del trabajo a otras áreas como la producción o el consumo, o utilizando nuevos esquemas que todavía no podemos ni imaginar. No serán cambios fáciles, requerirán políticas innovadoras y políticos valientes que las sepan llevar adelante. Pero sin duda seremos capaces. La alternativa es clara: un mundo lleno de Trumps o Marine Le-Pens.

Salut i CriTeri!!!

Share this:

1 comentari :

  1. Los economistas y los trabajadores de multinacionales -que son las que nos van chafando el morro, deberán comenzar a pensar en como organizarse para dar golpes de empresa, devolviendo así la propiedad a quien en realidad la levanta...

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes