MATTHIAS SINDELAR

Matthias Sindelar va néixer a Àustria durant el mes de febrer de l’any 1903. Segons les fonts, citen el naixement en el si d’una família d’origen jueu, mentre d’altres diuen que va néixer en una família catòlica. Possiblement, degut al posterior comportament respecte Sindelar que tingueren les autoritats nazis, la darrera opció sembla la més versemblant, ja que inicialment no fou perseguit per aquells, tot i que acabà morint de manera més que sospitosa.

Poc es coneix de la infància i joventut de Sindelar, si bé de ben jove va començar a destacar, en els carrers de Viena, pel que en el futur seria la seva professió : futbolista

Matthias Sindelar és, a dia d’avui, considerat com el millor jugador de la història d’Àustria, conegut principalment per dos sobrenoms que definien la seva qualitat i també la seva complexitat física i habilitat amb la pilota als peus. Per una banda era conegut com a “l’home de paper”, principalment per ser un jugador prim que a més passava de manera inexplicable entre els defenses de l’equip rival, segons s’explica. Aquest sobrenom li vindria de la seva època de joventut.
A més, també és conegut com “El Mozart del futbol” en una fàcil comparació entre el més gran músic austríac de tots els temps,i el millor jugador de futbol del mateix país.
Però el cas de Sindelar no seria digne del Racó de la Mosca si la seva biografia no amagués alguna singularitat, i evidentment aquesta existeix.

Matthias Sindelar
La selecció austríaca de futbol era una de les potències mundials d’aquest esport a principis dels anys 30. De fet, al Mundial del 1934, jugat a Itàlia i guanyat per l’equip amfitrió sota la dictadura de Mussolini, Àustria va arribar a jugar les semifinals del torneig, on va ser eliminat per l’equip italià pel resultat d’un gol a zero, amb Sindelar com a titular i vestint el número 10 a la seva samarreta.

L’any 1936 es disputen els Jocs Olímpics de Berlín, en els quals Hitler aprofita per difondre la seva propaganda ajudat del seu inseparable Goebbels i també pels edificis projectats per Albert Speer.
Es dóna la circumstància que la designació de Berlín com a ciutat olímpica es va produir un any abans de la victòria de Hitler en les urnes, per tant ningú esperava que aquest jocs es polititzessin tant com finalment va ocórrer.

Tot i la superioritat alemanya en el medaller dels jocs, Hitler es va veure humiliat per l’enorme superioritat de l’atleta negre Jesse Owens.

L’any 1938, Hitler inicia el procés d’expansió de l’Alemanya nazi mitjançant l’annexió unilateral, per causa d’un cop d’estat iniciat pel partit nazi austríac, del país veí.

Hitler va veure amb aquesta annexió una possibilitat d’enfortir en certs aspectes el domini d’Alemanya sobre la resta del món, i un d’aquests àmbits va ser el futbol, aprofitant la gran qualitat de la selecció austríaca.
L’entrada dels nazis a Àustria va comportar la destitució obligada de molts treballadors i funcionaris jueus, i per exemple va afectar l’equip de l’Àustria Viena on jugava Sindelar. A més, els nazis van causar la mort d’algun amics jueus de Sindelar.
Així doncs, quan els nazis “demanen” als jugadors austríacs que s’han d’unir a la selecció alemanya, Sindelar decideix que ell no participarà d’aquesta injustícia, i que mai farà la salutació nazi mentre pugui. Així, inventa lesions i problemes físics cada vegada que és cridat per jugar a la selecció alemanya i evita debutar amb ells.

Tomba de Matthias Sindelar a Viena


Les reiterades excuses de Sindelar per no jugar amb Alemanya i les seves paraules i comportaments, es van guanyar el ser considerat pels nazis com a enemic del règim.

La gota que va fer vessar el got de la paciència dels nazis va ser la disputa, el 3 d’abril del 1938, d’un partit amistós mitjançant el qual es “celebrava” la fi de l’equip austríac com a selecció independent, i la seva annexió a l’equip alemany en vistes al Mundial que es celebraria aquell mateix any a França.
En aquell partit, sembla ser que els austríacs havien rebut la consigna de no guanyar.
Durant la primera part, Sindelar va tenir innumerables ocasions de gol, fallant-les totes estrepitosament, tornant cap al seu camp fent que no amb el cap constantment.
A la segona part, Sindelar se’n va cansar i va marcar el primer gol dels austríacs, i pocs minuts més tard un company de Sindelar va fer el segon gl austríac. Durant la celebració d’aquest gol, Sindelar es va dirigir davant la llotja d’autoritats, plena de dirigents nazis, i es va posar a ballar.

Aquest gest, junt amb les reiterades negatives de Sindelar de formar part de l’equip alemany, el van convertir en perseguit pel règim, i des d’aquell oment va haver de viure amagat junt amb la seva esposa.

El 23 de gener del 1939 es van trobar el cossos de Matthias Sindelar i la seva esposa Camila sense vida. La versió oficial diu que es van suïcidar per inhalació de gas. Altres fonts diuen que van ser assassinats després de ser delatats per un company de la selecció austríaca.

En tot cas, i tot i la persecució nazi contra els Sindelar, més de 40.000 persones van assistir al seu enterrament, rodejats per les forces de l’ordre nazi que volien evitar possibles actituds de rebel.lió.

Així doncs, en tots els àmbits de la vida hi ha hagut persones que han preferit “morir de peu, abans que viure de genolls”, tal i com va dir el Che Guevara

Fins la propera,

Drosophila carcamalis

Share this:

2 comentaris :

  1. mosca, continues superant-te!!
    felicitats

    ResponElimina
  2. Molt interessant !! Algú ha de desenterrar aquests herois!!
    Gràcies Mosca !!
    Armando

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes