EL 3D10FM, AIXÒ ÉS MOLT GROS

HISTÒRIA DELS CASTELLS.

Havent acabat d’explicar la història del món casteller, i com que cada any les colles n’escriuen una part, canviarem de registre.

Anem a parlar i a explicar els grans castells o més que els grans castells, els castells que més volada han tingut o els que més històries han creat.

Ja anireu descobrint que els castells són un compendi d’emocions i que a vegades provoquen reaccions en el si de les colles que demostren el que cadascú és creu el seu projecte.

A vegades, la competència entre les colles ha fet evolucionar el món casteller de manera forçada. Parlem d’una competència sana, que només es extrapolable als castells i a l’esperit de superació de les colles. (més endavant en parlarem d’això de la competència).

I en aquest fil que avui reprenem intentaré fer entendre aquest fet.



3d10fm

Es considerat el monstre dels castells, de moment, es el més gran (que no més difícil).

La cursa per ser els primers a assolir el castell no dista de polèmica. Però anem a pams.


Els primers que es van plantejar de fer algun castells de 10 pisos van ser els castellers de Vilafranca amb el seu intent de 4d10fm per tot sants l’any 1996


Els castellers de Vilafranca creien que era més factible atacar els castells de 10 pisos amb una estructura de 4 persones a cada pis.

Hi havia la segona corrent dels Minyons de Terrassa que creien que el més factible era el fer una estructura de 3 persones per pis. Doncs ho van fer així per la festa major de terrassa de l’any 1998.

Encara que va quedar en un intent, va donar la sensació de que era molt més factible l’estructura del 3 que no pas la de 4.

Llavors es va desfermar la lluita per assolir el castell en primer lloc.

Els Castellers de Vilafranca el van tornar a provar per Sant Fèlix (1998) i per tot sants (1998).

A partir d’aquí va arribar la polèmica.

Els castellers de Vilafranca es van “inventar una diada” el dia 15 de novembre, una setmana abans de que els minyons fessin la diada de la seva colla.

Va ser una actuació on van provar el 3d10fm dues vegades i al final el van carregar, convertint-se en la primera colla que ho feia.



Una setmana després, els Minyons de Terrassa, sota un cel gèlid (aquell dia va arribar a nevar), van alçar el seu 3d10 fm.
La gesta no deixa de tenir el seu mèrit, doncs ho van fer a la segona, però no en condicions normals.

Al primer intent la enxaneta va caure sola, abans de que el castell es coronés, i la colla va desmuntar el castell sense caure.
A la segona (amb canvi d’enxaneta inclòs) va arribar la vençuda i el van descarregar. Convertint-se en la primera colla que el descarregat.


Així doncs el pastís del 3d10fm va quedar repartit, doncs els castellers de Vilafranca van ser els primers que el carregaven, i els minyons de Terrassa van ser els primers en descarregar-lo (encara avui són els únics que l’han descarregat i en dos ocasions).

Al ser un castell tant enorme, i que es necessita tanta gent, l’han assolit Només tres colles com mostra el següent quadre:



(val a dir que els castellers de Vilafranca, en van carregar un el dia 1 de novembre, quan ja havia acabat l’article).

QUÈ ÉS UN CASTELL?


Entre molts d’altres valors (com els que encapçalen aquesta secció), un castell comporta cooperació, tradició, superació, empatia, un cert nivell de competició, integració, i molts d’altres valors que la fan una activitat gairebé única.

Tots aquests valors no haguessin succeït sense els costums interactius que cada colla fa amb els seus membres. Parlo de diferents tradicions que a vegades poc tenen a veure amb la naturalesa del fet casteller, però que fa que els seus membres se sentin més part d’una família (se que sona sectari, no ho pretenc). Aquestes costums o tradicions, són:

- Pilars de dol:

Quan malauradament algú que esta o ha estat de la colla ens deixa, l’entitat està en el deure moral de fer-li un reconeixement de l’estima que se li té. Aquest pilar te la particularitat de que les gralles, només fan les tres primeres notes del toc de castells, deixant tot el pilar sense música. Creieu-me que és un dels moments més emotius que mai he viscut com a casteller.

- Pilars de casament:

Un moment més alegre. Quan algú es casa, la colla, enlloc de tirar-li el típic arròs, es planta davant del lloc on es casen els castellers i se’ls hi fa un pilar. En segons quines colles, també fan el pilar els nubis (a vegades amb el trajo i tot).

- Pilars d’homenatge:

Quan en alguna ocasió es passa per davant d’algun establiment o local, que ha sigut bàsic per l’esdevenir de la colla. S’hi fa un pilar.

- Dinars després de les actuacions:

En moments molt puntuals de la temporada, sobretot en els dies d’actuacions més grans, s’aprofita per fer una dinar (depèn de l’hora que acaba l’actuació, sopar). Són dinars festius on a vegades lo que menys importa es el menjar en si, no se si m’explico.

- Subgrups dins la pròpia colla:

Una colla és un compendi de persones i maneres de pensar diferents. Aquesta subagrupació dins la colla, és fa de manera natural.

Aquestes tradicions, són diferents en cada colla, cadascú té les seves. Un moment puntual de la història, que en el moment no representa res de particular, pot convertir-se en una tradició.

Com podeu veure la majoria d’aquests moments són celebrats amb pilars. Doncs el proper capítol anirà d’això, de pilars (que també n’hi ha de diferents tipus.


ACTUACIONS CASTELLERS

Pareu especial atenció en tres actuacions en concret. La primera és a Girona el dia 30 d'octubre, on els Minyons de Terrassa van intentar el 3d10fm.
La segona, és a Solsona, on els castellers locals van assolir el seu primer castell de set pisos.
I la tercera, a tot sants a Vilafranca, on els Casteller de Vilafranca van carregar el 3d10fm entre d'altres.



ASSORTIT DE VÍDEOS I FOTOS.

fotos:
(són moltes mans intentant assolir el mateix objectiu, la grandesa dels castells)

(imatge de lo que es veu al concurs, en parlarem al proper numero, hi ha polèmica)

(sempre m'han agradat les imatges zenitals dels castells)

Vídeos:

gobines indis (ja en vaig posar un cop, però són impresionants)

pilar al balcó (pilar de comiat de la colla local a les actuacions)




Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes