Aterratge a Ghana

El trasllats de residència acostumen a ser complicats i farragosos. Si, a més a més, el destí del trasllat és troba situat a un país de l’Àfrica Sub-Sahariana, el nivell de complicació i farragositat pot augmentar fins a l’infinit... Espero per tant que els lectors siguin comprensius i acceptin aquest breu recull de paraules com digna primera entrega de la secció.


Les vicissituds laborals m’han portat aquest racó de l’Àfrica occidental. Durant la meva estada, tindré la oportunitat de viatjar i conèixer països situats l’est i oest d’aquest immens continent. La naturalesa de la feina farà que molts d’aquests indrets es trobin fora dels circuits tradicionals, allunyant per tant el gruix de turistes i viatgers. Qui esperi però trobar aquí una sèrie de relats d’aventures de l’estil que van fer famosos Stanley o Livingstone es sentirà probablement decebut. Primerament per la manca d’habilitats literàries del que escriu i, en segon lloc, per l’absència d’aquell romanticisme que tant caracteritzaven aquelles històries.


Sóc més aviat de l’opinió que la presència de l’home blanc a l’Àfrica te un fort component de patetisme. La combinació de calor i humitat et debilita fins al punt de transformar-te en una aixeta de suor ambulant. (A vegades crec que, si la direcció del vent és l’adequada, els locals amb bon olfacte són capaços d’olorar-me abans de veure’m). El tedi i l’ensopiment t’aixafen... i això si tens la sort de no agafar malària, on llavors ja passes a quedar reduït a poc més que una piltrafa humana!

Per què doncs aquells relats de viatges transmeten una imatge tan idealitzada de l’home blanc; tan superior a la població local? Un historiador diria que això es deu al racisme i colonialisme que imperava a l’època. Suposo que és aquest el motiu principal, però no puc deixar de pensar també que aquestes històries han patit la clàssica idealització que caracteritzen les antigues batalletes.

Passa sovint. Amb el temps, les velles anècdotes es transformen en vells amics i al final acaben quedant només els bons moments. L’antropòleg Nigel Barley, al llibre “L’antropòleg innocent”, ja va deixar constància d’aquest fet: Mentre preparava el seu viatge al Camerun, es va cansar de sentir com un col·lega seu va passar “una temporada fantàstica en companyia d’uns indígenes amabilíssims i somrients que li regalaven cistells plens de fruita i flors”. No obstant, quan Barley va repassar amb profunditat la cronologia completa va poder comprovar com allò anava seguit per frases com “això va succeir després d’agafar una infecció” o “llavors no em trobava gaire bé perquè la nafra que tenia sota els dits encara supurava”. 

Home, sweet home...

Intentaré no caure en deformacions de la realitat tan exagerades durant la meva estada. Fins la propera!

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes