Ghana perd el seu líder

La setmana passada Ghana es va llevar colpida per la noticia de la mort del seu president, John Atta Mills, a causa d’un càncer de gola. “It is with a heavy heart that we announce the sudden and untimely death of the president of the republic of Ghana", deia el comunicat oficial. Com afectarà aquesta mort sobtada a la nova esperança econòmica de l’Oest d’Àfrica?


La mort del “Professor”, tal com era conegut popularment a causa del seu passat universitari, ha agafat per sorpresa a la població tot i que, de fet, ja feia temps que la malaltia es va fer pública. L’aparent bon estat que presentava a les aparicions públiques, combinat amb el secretisme governamental (només una setmana abans de morir va tornar va anar als Estats Units per un “control mèdic rutinari) i l’anunci que es tornaria a presentar a les properes eleccions però, va fer que la gent assumís que la malaltia estava sota control. 


John Atta Mills


La desaparició d’Atta Mills afegeix encara més interrogants a les properes eleccions parlamentàries i presidencials del desembre, on es tornarà a posar a proba l’estabilitat d’un dels països que més recurrentment s’ha posat com a exemple de democràcia i progrés a Àfrica. 


I és que les darreres eleccions no van ser gaire tranquil·les: Atta Mills (del National Democratic Congress, de tipus social-demòcrata) va guanyar per un marge estretíssim: només 46.000 vots sobre una població de 24 milions. El partit perdedor, el New Patriotic Party, va acusar al guanyador de frau electoral i van començar a sorgir els perillós tema de les diferències ètniques... afortunadament però, la cosa no va anar més i el canvi de govern es va donar de forma pacífica. Ghana va evitar així seguir els passos de països com Kènia o Costa d’Ívori, on les acusacions partidistes van esdevenir revoltes post-electorals que (moltes vegades convenientment atiats i/o finançats per potències no pas africanes!) es van transformar en autèntiques tragèdies. 


Ghana sempre s’ha sentit especial. Proclama amb orgull ser el primer país de l’Àfrica Sub-Sahariana d’independitzar-se del colonialisme europeu. El seu primer president, Kwame Nkrumah, està considerat un dels grans líders africans de la història. Des del 1992, on un referèndum va posar punt i final al darrer règim militar, Ghana gaudeix d’una de les democràcies més estables d’Àfrica, on el poder s’alterna entre els dos grans partits sense (gaires) problemes. Des de llavors, Ghana ha anat gaudint d’un creixement econòmic sostingut basat en la producció d’or i diamants (no és casualitat que el primer nom del país fos “Gold Coast”) i el cacau, del qual és un dels principals productors mundials. Actualment l’economia va disparada: l’any passat va arribar a créixer un 13% (essent el segon país que més va créixer del món, per sota de Qatar). Això poc a poc s’ha anat reflectint en coses com el descens de la mortalitat infantil o la pobresa extrema (s’ha reduït a la meitat en deu anys) i fins i tot sembla que el país està en vies d’aconseguir alguns els objectius del mil·lenni al 2015.

El cacau és una de les principals exportacions del país

Tot i això, no tot és tan bonic com sembla: La pobresa encara afecta a una part important de la població (al voltant del 30% viuen amb menys d’un euro al dia) sobretot a la part nord, la més seca i pobra del país. L’atur és elevat, un 11% total i un 28% el juvenil (tot i que això no és res comparat amb alguns països “desenvolupats” com tots sabem!). Dels que diuen que treballen, força gent viu una mica del que surt: un dia venen fruita pel carrer, un altre saquets d’aigua,... el que poden.

Els principal desafiament al que s’enfronta del país, però, té poc a veure amb la mort del president. El desembre de 2010 el petroli va començar finalment a brollar de les valuoses reserves descobertes 3 anys abans, ara mateix surten 90.000 barrils diaris però s’espera que arribar a més de 200.000. A més a més, també hi ha importants reserves de gas que de moment no poden processar. En total es calcula que els beneficis poden arribar als 1.000 milions d’euros l’any... el que representa una autèntica barbaritat per a un país amb 32.000 milions de PIB.

Com afectarà això al futur del país? Sembla que hauria de ser positiu... però si mirem com els hi ha anat a altres veïns africans com Nigèria o el Txad quasi sembla més una maledicció. Efectivament, quan aquestes quantitats de calers aterren a segons quins països el malbaratament de diners augmenta, la inflació es dispara i la corrupció s’escampa arreu... el que fa que incrementi la inestabilitat a la zona. Seguirà Ghana els passos de Nigèria? El cert és que de moment el govern s’ha hagut d’endeutar per poder construir les infraestructures que permetin extreure el petroli. Fa poc, el govern va fer oficial el préstec 3.000 milions de dòlars del govern Xinès (que per cert, el partit de la oposició ja ha dit que renegociarà si arriba al govern) per a la construcció de diverses infraestructures relacionades amb el petroli i el gas, la construcció de les quals se’n ha d’encarregar obligatòriament la Sinopec International Petroleum Service Corporation of China (tot queda a casa doncs...).

Plataforma petrolífera a la "Jubilee field"


El temps dirà si Ghana passa a ser una esperança a una realitat.

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes