Stop-Motion: foto a foto!

Stop-Motion????? segons la viquipedia és una tècnica d'animació que consisteix a capturar fotografies consecutives d'un objecte movent-lo una mica entre fotografia i fotografia de manera que visualitzant-les ràpidament sembla que l'objecte es mogui. 

Doncs això és el que farem aquest mes al Fes-t’ho tu!!

La tècnica és molt senzilla però la preparació i planificació pot ser molt laboriosa si volem que el resultat tingui bon aspecte!!
Ho podem fer tant amb ninots de plastilina com amb ninots que tinguem per casa o qualsevol altre tipus d’objectes. També ho podem fer amb persones, com és el nostre cas ;p. El que hem de tenir clar és quina història volem crear...

Com a material bàsic necessitem; 
Una càmera de fotos digital, pot ser antiga i dolenta, perquè les fotos han de ser de baixa resolució. Això si! Si teniu un trípode millor que millor, ja que us pot ajudar molt a l’hora de fer que la càmera estigui el més estàtica possible!

Pensar quina història voleu representar, és molt important tenir molt clar que és el que voleu ensenyar per tal de poder preparar tot el material i pensar els possibles escenaris, penseu que improvisar pot implicar que les imatges no es prenguin amb el mateix escenari i baixar així la qualitat del nostre Stop-motion.







I finalment, escriure –si us cal- un mini guió de la historieta, això facilita molt el moment de fer les fotos, sobretot si volem lligar les imatges amb una música concreta o si ha de durar “x” minuts.

El Software específic és molt important, a la xarxa trobareu una pila de programes gratuïts i de proba que tenen diferents prestacions. A continuació esmento alguns. Per Windows trobareu Adobe Premier, After Effects, JPGVideo; per Mac trobareu iMovie, iStopMotion; per Linux hi ha l’StopMotion.

Passos a seguir:
  1. Preparar l’escenari 
  2. Començar a fer fotos, vigilar que la càmera no es mogui. També heu de tenir en compte la llum. Pot ser una bona opció fer-ho amb llum artificial, així ho podeu controlar. Com saber quantes fotos heu de fer? Aquest és un factor important!!  Depenent del número de fotos els moviments seran més o menys ràpids. Estem parlant dels Fotogrames per segon. Quan escolliu el software haureu de tenir en compte els Fotogrames per segon que us deixa triar.
  3. Fer el muntatge amb el software escollit i enviar-ho a la Revista CriTeri!!!!!!!!!!!!!!
Aquí teniu el nostre resultat!! És una adaptació del videoclip de la cançó Her morning elegance de l'Oren Lavie. Vam estar una setmaneta pensant en l'escenari, com posar la càmera, quin material necessitàvem...clar que la feina era una mica més fàcil perquè era una adaptació!!
Finalment vam fer tantes fotos (gairebé 3000 i en un dia per evitar moviments de l'escenari!) que els programes gratuïts que hi havia a la xarxa es penjaven ;(. Així que vam acudir als nostres amics de Zink in Films perquè ens donessin un cop de mà i... vualà!!! Així de maco va quedar... (mil gràcies!!)


Consells:
Penseu que s’han de fer moltes fotos i que heu de tenir espai a l’ordinador.
De seguida que pugueu aneu canviant el nom a les fotos posant el número de l’ordre que l’hi vulgueu donar, 01.jpg, 02.jpg, 03.jpg, ...
Sobretot no intenteu retocar les fotos per separat perquè després us quedaran diferents i es notarà quan les ajunteu.
Si voleu fer un efecte lent, haureu de fer menys Fotogrames per segon, i si l’efecte és de velocitat.


Podeu trobar molts més consells al següent Tutorial 


I per si us aneu aficionant, aquí us deixo alguns dels Stop-Motion que podeu trobar a la xarxa...vigileu que això enganxa!!








Salut i CriTeri!!

Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes