L’estiu i la calor, per fi!

Ja de ple en l’estiu i, en concret, en el mes d’agost, segur que esteu suant a la gana per la calor. La veritat és que l’agost és un d’aquells mesos en el que les nits es poden fer interminables per la pujada del termòmetre. Potser aquest article s’hauria d’haver publicat en el número de juliol, però em reconeixereu que aquest estiu 2013 és una mica atípic i que anem una mica retardats en tot plegat. Bé, amb tanta calor que ens espera aquest mes d’agost podem intentar esmorteir-la de moltes maneres, però el que hem d’intentar és que la forma de passar un bon agost sigui el més respectuosa possible amb el medi ambient i que no es creï un efecte jo-jo que arribi a fer pujar encara més el mercuri, particularment  a les ciutats.

Per exemple, els aires condicionats (ACs) són de gran utilitat per a proporcionar una temperatura adequada i part de la població a les ciutats, en especial els més grans, els necessita per poder suportar les cada vegada més freqüents onades de calor estiuenques. No obstant, el seu ús inadequat mereix que des de Consum respectuós se li doni una especial atenció.

http://cdn.20minutos.es/img/2009/05/07/957870.jpg

Un ús massiu i abusiu dels ACs contribueix a la pujada de la temperatura a les ciutats que ja de per sí és més alta degut a l’efecte “illa de calor urbana”, a més del soroll emès que provoca molèsties directes als veïns més propers sense oblidar l’impacte visual gens menyspreable a les façanes dels edificis. A les grans ciutats els gasos emesos pels vehicles fan que la temperatura sigui superior a l’estiu, per tant si ens movem més per la ciutat sense utilitzar el vehicle propi, anant a peu, en bici o amb transport públic, o intentem compartir vehicle per a aprofitar trajectes d’altra gent, podrem doncs evitar l’augment de les temperatures a la ciutat.

Qui no ha patit l’efecte xoc a l’entrada d’un lloc on fa molt de fred respecte a l’exterior? Un bon exemple són els mitjans de transport, on a vegades t’has d’arribar fins i tot a posar una jaqueta. On s’ha vist haver de dur una jaqueta a la bossa en ple agost per a l’AC que pot arribar a estar a 20°C, sinó menys (crec recordar que 25°C és el que es recomanava des de la Generalitat). Simplement una bona regulació seria suficient per a que això no ocorregués, perquè no crec que tots els ACs dels autobusos i trens estiguen espatllats, i el del vostre cotxe tampoc, eh?

Per tant, hauríem de centrar-nos en fer un bon ús dels mateixos ACs, per exemple aprofitant les oportunitats que ens donen les hores menys caloroses del dia per a refrescar l’estança i l’orientació de la nostra casa/oficina abans d’encendre’ls. I en el moment de fer-ne ús, procureu no engegar altres aparells electrodomèstics per tal d’evitar el sobreescalfament del sistema proveïdor d’energia que pot arribar a ser important durant la canícula. Si és que hem de tenir una miqueta de cap per a no fer saltar el ploms, tot i que cada vegada costa menys fer-los saltar degut a que es tendeix a tenir una major dependència dels aparells elèctrics. I si voleu saber-ne més, aquí trobareu un bon resum de com fer un bon ús de l’aire condicionat.

Cercant alternatives més ecològiques, he trobat l’aire condicionat vegetal, una manera de refrigerar l’estança gràcies a l’evaporació d’aigua per les plantes que sembla plena d’avantatges i que a més genera un ambient més saludable que en el cas de l’ús dels ACs convencionals. No es tracta de que tothom tingui un jardí vertical a casa, però potser intentar trobar refugi en els parcs i jardins urbans amb bona ombra pot ser una bona solució per estar més fresquet. I també hi ha el fred solar, una altra alternativa a l’AC convencional que vol precisament traure profit del sol per fer fred quan més pica el sol.

I per acabar, abans de posar l’AC aquests dies recordeu que la pujada de la factura d’electricitat serà d’un 3,2% a l’agost gràcies a l’última reforma elèctrica del govern (no comments). Per cert, no a arribo a concloure si aquest sistema de fred solar pot quedar malparat amb el vet creixent a les renovables per part del govern...bé, al menys aquest sistema nou de refrigeració no genera CO2 i, per tant, no contribueix a l’escalfament del planeta.



La Palput (en plena migració cap a terres càlides)

Moltes gràcies Mr Llaminadures per la pluja d’idees per a aquest mes, espere que no t’estigues fonent donada la teva naturalesa. 

Share this:

3 comentaris :

  1. Jo no vaig gaire amb transport públic, (prefereixo la bicicleta autònoma)però l'altre dia vaig agafar un autobús i em vaig literalment congelar. Una mica més i no puc baixar a la parada perquè estava petrificat, en ple dia. No pot ser!

    I a la feina també pateixo una mica de fred, a part del ressecament i soroll dels aires.

    M'ha agradat molt les alternatives, sobretot la vegetal.

    Salutacions i bon estiu

    Mr.Llaminadures

    ResponElimina
  2. Per cert, si vols idees podries parlar de les hamburgueses o si cal menjar tanta proteïna animal.

    Avui he llegit un article que recomano sobre aquest tema:

    http://www.laralombarte.com/que-comeremos-manana/

    Ja diràs que en penses

    ResponElimina
  3. Oído cocina! Molt interessant aquest article sobre cap a on anem abocats en quant al menjar. A veure si per al proper número faig alguna aproximació al respecte. Merci!

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes