Occupy the Moon!


Alerta! Alerta! Que la Lluna torna a estar de moda! Es tornen a sentir veus que parlen de xafar-la, de plantar-li coses, de molestar-la! Tan tranquil·les que estàvem per les nits xerrant… Però no està tot perdut, hi ha uns quants artistes, que s’acaben d’organitzar per defensar-la. Sí, sí… la volen declarada bé per tota la humanitat. Podran organitzar-se sense pertorbar la pau que la governa?


- Oh Lluna! Lluna! Escolta’m!
- Què passa? Què et foragita el cor avui, amiga meva?
- Estan succeint moltes coses aquí, Lluna! La gent, avorrida de veure sempre el mateix, retorna a velles glòries… i tu, Lluna, t’has tornat a posar de moda!
- Oh no! Significa això més molèsties i més brossa per la meva superfície?
- Sí! Els EEUU volen plantar-te naps i alfàbrega! I al 2015 Rússia et voldrà tornar a xafar! Oh Lluna… fins i tot empreses privades planegen oferir viatges comercials, i s’han inventat el Google Lunar XPrize!
- Gooquè? – La Lluna dibuixa horror al seu semblant!
- Ai Lluna… - Jo dibuixo gran preocupació: arrugues al front.
- Ai noia… se m’han encongit els cràters del disgust. Quina poca feina… i què hi puc fer jo, aquí sola? Esperar?
- Bé… de fet, ja hi ha gent que s’ha mobilitzat per protegir-te… uns artistes.
- Artistes! No en tenia prou amb científics! I què volen ells?
- Doncs no ho entenc molt bé, la veritat… Es veu que han creat el col·lectiu Republic of the Moon.

Increïble veritat? Doncs cert! Hi ha gent greument preocupada pels abusos que s’estan fent, no només al nostre planeta, sinó a tot el Sistema Solar, com ara el col·lectiu The Arts Catalyst. No són catalitzadors d’artefactes, sinó un conglomerat de creadors, artistes, il·luminats, que van fent propostes intentant combinar audàcia, crítica social i ciència, i han muntat a Londres el que denominen “la ambaixada de la República de la Lluna”, per “reexaminar la relació de la Terra amb el seu únic satèl·lit”, i clar que sí, fer-nos veure que el territori lunar és un bé comú de tota la humanitat, no un terreny a l’abast de les maldats de l’economia de mercat!


The Man in the Moone, llibre publicat al 1638 pel clergue anglès Francis Godwin que detalla com va ser transportat a la Lluna per una carrossa d'oques

- De veritat que mai us entendré… ara no sé si voleu plantar-me naps i cols, o venir a pintar quadres…
- Jo només vull parlar amb tu, Lluna… - Dius ben fluix, i abaixant la vista.
- Ho sé amiga, però crec que avui m’ha agafat mal de cap…
- Ui, doncs espera’t!
- Esperar-me? A què? Que potser hi ha més?!
- Es veu… que en unes jornades que faran… eh eh, però en honor teu i de la teva protecció eh! – Li aclares – Doncs es veu… que invitaran a la gent a organitzar protestes per reclamar-te com “zona autònoma” i…
- I…
- Faran públic un manifest titulat Occupy the Moon!

La Lluna no se’n pot avenir! Quines idees, aquests humans… Esperem no li agafi un desmai, que podria caure’s sobre nostre! No sé si la idea d’uns artistes defensant-la l’haurà tranquil·litzat massa, però no hi ha dubte que crear debat sempre pot ser productiu! I més, si és per evitar que ens facin malbé la nostra llum nocturna, l’amiga solitària que ens dona alegria a la nit, i màgia a les llegendes. No hi ha dret que ens la destrossin! Ja s’han destrossat massa coses boniques, al nostre voltant… i el nostre satèl·lit… s’ha de mantenir! Amb qui conversaria jo per les nits, sinò? Bona nit!


La gata llunàtica

Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes