M'agradaria parlar de les "decisions" que prenem per a obtenir una foto. La llum entra per la càmera, la càmera processa aquesta informació i acaba donant una graella de colors, que vista des de suficient distància sembla (i de fet és) una imatge, una foto. Què hem decidit a l'hora de fer aquesta foto?
Hem decidit el tipus de llum que volem que entri, la composició de la imatge final, el diafragma, temps d'exposició i ISO (directament, o bé, via algun programet que la càmera ens ofereix), si volem flaix per afegir llum a l'escena,... a internet està replet d'articles sobre com funcionen totes aquestes coses i què obtenim, no em posaré a innovar jo ara.
Podem decidir algo més? I tant que si, fixem-nos en aquestes dues imatges:
La imatge de l'esquerra és l'"Abans" i la de la dreta el "Després" de diverses modificacions al fitxer RAW de la imatge. El fitxer RAW (raw, en anglès, és cru, en català) és un fitxer que conté tota la informació necessaria per a poder fer certes modificacions bàsiques als paràmetres de la imatge de forma que no es perdi informació i, per tant, la imatge no quedi deteriorada. Per exemple, les coses que jo modifico normalment són: la temperatura de color, l'exposició, el contrast, la intensitat en les llums, les ombres i els negres, la claritat, la distorsió de la lent, el soroll, alguns colors en concret i la saturació. Ah, i sobretot, l'ajust major: orientació de la foto, fer que quedi recta si al moment de fer-la no has estat gaire fi.
L'objectiu de tot això és agafar les regnes de les decisions que la càmera fa per defecte i dirigir la imatge a on tu vols: un cel de color diferent, les ombres amb més detall i clares, la imatge en blanc i negre, els vermells una mica més saturats...
Jo no en diria que s'ha retocat la imatge sino que s'han ajustat els paràmetres que la càmera havia pres per bons de forma que ets tu qui ha decidit que la imatge final ha de tenir un aspecte o un altre: li has donat el toc final a la imatge.
Afegir un ocell volant no seria un ajust perquè no hi ha cap paràmetre del programa d'edició del RAW que t'ho permeti fer, i , a part d'això, perquè t'estaries inventant alguna cosa i no modificant-la. Això ja seria un retoc.
A continuació hi ha algunes imatges on s'ha ajustat algun paràmetre per a fer la imatge més atractiva. Us deixo com a deures que reflexioneu sobre cada imatge i vegeu si us val la pena aplicar el toc final a les vostres imatges.
Hi ha una imatge que traspassa una mica el límit del que s'ha dit aquí. Quina és?
PD: us caldrà prendre les fotos en RAW i tenir un programa com el Lightroom. La corba d'aprenentatge és força ràpida però cal dedicar un temps a aprendre'n per a poder ser eficient i no provocar que les fotos acabin quedant al disc dur sense ser revelades (d'aquest procés se'n diu revelat per analogia al procés analògic de la fotografia en carret).
Abel Pau
www.abelpau.com
Publica un comentari a l'entrada