ALTRES MANERES DE DIR, NO AL CONCURS!!!!

A l’últim numero del criteri varem parlar del 3d10fm, la seva història les rivalitats que això va crear. Per sort o per desgràcia (potser més per sort), això és un fet que sempre s’ha donat en el món dels castells.

He començat pel castell més alt que mai s’ha fet. Però la cosa va més enllà.

Abans de començar pel principi (fent excepció del 3d10fm, que potser seria el final), parlarem de diferents nomenclatures que reben els castells i per què reben aquesta nomenclatura. D'aquesta manera podrem entendre millor algunes coses.






NOMENCLATURES CASTELLERES:

Aquesta vegada, intentaré fer una secció interactiva.

Jo posaré els noms que conec, que sempre he sentit per les places. M’agradaria que si algú en sap algun altre, ho posi als comentaris de sota l’article.


3d8: se’n diu el pare dels castells. quan una colla l’assoleix, es considera que ja ha arribat a la seva maduresa i se la comença a considerar com a colla gran.

4d8: Carro gros. Es diu així per què a principis del segle XX, les colles castelleres es desplaçaven a les actuacions amb carro. Com que el 4d8 era el castell més gran que es feia aleshores, es necessitava el carro més gros que tenia el pagès en qüestió.

pilar: espadat. No tinc clar per què es diu així, però en faig dues suposicions. 1- la forma d’espasa que té. 2- la sensació que té l’enxaneta a l’hora de pujar fins allà sola (espadat = penya segat).

5d8: la catedral. Se’n diu així per què quan es va assolir la construcció més gran coneguda era una catedral, i en aquells moments era el castell més gran que es feia.

2dx o torre dx: Segons la zona on es faci dit castell es diu d’una manera o d’una altra. El dos es evident, hi ha dos persones a cada pis. I el nom de "torre" es per la forma allargada i estreta que té.

2d8 net: la bèstia indomable. és un nom més de motivació què històric. Però va la pena destacar que se’n diu així per què és un castell que si es belluga és impossible descarregar.

5d9f: La basílica. Si el 5d8 era la catedral. El 5d9f (que és més gran) serà la basílica.

3d10fm: el monstre dels castells. És diu així per què és el castell més gran (de volum) que s’ha fet mai. El fet de que hi hagin centenars de persones fa que adquireixi les mides d’un monstre.


QUÈ SÓN ELS CASTELLS?

Anem a parlar d’un dels temes que més controvèrsia crea en el món casteller. El concurs.

Donaré una visió molt personal del tema, ja que en aquest sentit m’és molt difícil mostrar-me neutral.

Primer de tot, el concurs és (definició de la enciclopèdia catalana): Competició entre diverses persones, obres artístiques o literàries, treballs, animals, etc, per a triar el millor o els millors.

Varies visions:

1-Que preferim ser millor que els demés o millor que nosaltres mateixos?

M’explico: El fet de voler ser millor que els altres implica en voler fer, a tota costa, coses més grosses que els altres. En canvi si volem ser millor que nosaltres mateixos, lo que fem es treballar per superar el que ja hem fet. Una opció et porta fer coses que no has assajat, l’altra et porta a assajar per poder fer.

2- Com puntuem un castell?

Aquí hi entra inclús el rànquing anual dels diaris (eina dels mitjans de comunicació per futbolitzar els castells).

Si a una colla li costa més una estructura de 4 que una estructura de 3, per què li puntua més una estructura de 3 que una de 4? No es un sistema vàlid, ja que en un món tant heterogeni i canviant com el dels castells, establir un sistema de puntuació únic no és el correcte.

3- Les colles "petites" actuen a la vegada.

Per sota del 5d8, les rondes de les colles són simultànies. Una colla de 9 que li costa molt poc fer un castell de 9 actua sola. Una colla de 8 que li costa horrors fer un castell de 8 actua simultàniament amb altres colles, minvant l’aspecte de concentració bàsic en els castells.

4- Tenint en compte que els castells són per al públic i les colles actuem per al públic, trobo molt egocèntric, centrar els castells en una competició, quan el que són, és una tradició i la majoria de gent així ho entén.

5- Fer castells en una plaça de toros em sembla rarot.

6- un fet positiu: veure la gamma cromàtica que hi ha a la plaça de toros, es realment espectacular.





ACTUACIONS CASTELLERES:


La temporada ja s’ha acabat i tinc al cap dos sentiments.
1- Els minyons de Terrassa (per si no s’havia notat, la meva colla), no hem pogut complir els nostres objectius. Però podem estar més o menys contents, doncs ens hem plantejat castells que no estan a l’abast de ningú. Però els castells són així d’injustos, i encara que soni a un tòpic, els resultats finals no fan justícia a la feina que s’ha fet a l’assaig. Però tot i així, hem assentat les bases per fer coses molt grans en un futur, i espero que així sigui ( ja se sap, qui no es consola és per què no vol).



2- Els castellers de Solsona (on hi tinc bons companys castellers) han demostrat que tenen un futur grandiós. En un any han fet tota la gamma de 6 (sembla poc, però us asseguro que es bastant impensable). Ara toca assentar bases, i seguir creixent i molts d’èxits, decepcions, alegries, festes i molts d’altres sentiments els esperen. És la grandesa dels castells.


VIDEOS CASTELLERS.






Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes