L'Art de fer Cervesa

Benvolguts amics i amigues, avui iniciem una nova secció a la revista criteri.
Aquesta secció tal i com heu vist es dirà l’Art de fer Cervesa.

Al llarg dels mesos anirem parlant dels origens de la cervesa artesana, processos de fabricació, fires i esdeveniments relacionats amb la cervesa, curiositats,i tot un seguit d'escrits per tal de conèixer millor tot aquest món de la cervesa artesana. Per descomptat, estarem oberts a parlar de qualsevol tema/esdeveniment relacionat amb la cervesa que ens proposeu.

Avui començarem explicant una mica d’on ve la cervesa artesana, per així tenir uns fonaments per anar entent aquest fenomen en expansió.

Tal com cita la wikipedia, la cervesa és una beguda alcohòlica, no destil·lada, amb sabor amarg, que es fabrica amb blat, ordi o altres cereals, en la qual el seu “mido”, un cop modificat, és fermentat amb aigua i normalment aromatitzat amb llúpol.

Ara que, a trets generals, ja sabem què és una cervesa, anem amb la seva història. La cervesa va ser desenvolupada pels antics pobles egipcis entre altres. La data més antiga en la qual se'n té constància és 3.500 anys A.C.

Segons la recepta més antiga coneguda, “el pairo de Zósimo de Panópolis" (siglo III), els egipcis elaboraven la cervesa a partir de pa d’ordi poc cuinat que deixaven fermentar amb aigua.

El 1516, el duc Guillerm IV de Baviera va redactar la primera llei que fixava el que estava considerat cervesa. La llei anomedada “Reinheitsgebot” establia que només es podia utilitzar aigua, malta d’ordi i llúpol per elaborar cervesa. Contràriament, a Anglaterra, Enric VIII va prohibir la utilització del llúpol; prohibició, que davant la pressió del gremi de cervesers, va ser aixecada pel seu fill Eduard VI. Els Cervesers anglesos van tardar molt temps a acceptar l’ús del llúpol per fer cervesa. En aquella època s’anomenava “ale” a la cervesa sense llúpol y “beer” a la cervesa amb llúpol. I, a grans trets, aquesta seria la història de la cervesa.

Per acabar aquesta primera introducció a la cervesa, parlarem breument del seu ingredient més desconegut: el llúpol.

Per fer cervesa bàsicament fa falta aigua, malta i llúpol. Els dos primers són bastant coneguts per les seves diferents utilitats. En canvi, el llúpol no n'és tant.

El llúpol (Humulus lupulus) és una planta que pertany al gènere Humulus, dins la família del “Cannabaceae”. El terme "Humulus" significa terra i "lupulus", lupo, que es pot considerar que prové del seu caràcter salvatge.En un proper capítol hi aprofundirem més en detall.

Finalment, només ens queda informar-vos de les trobades cerveseres més pròximes:

14 d’Abril - II Trobada de Cervesers Artesanas de Molins de Rei.
28 i 29 d’Abril - Birrasana. II Festival de Cervesa Artesana de Blanes.





Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes