Mireu! Espurnes lluminoses sobre la Lluna!


No us ho creureu mai… Resulta que encara no ho sabem tot de la Lluna! Sembla mentida, oi? Tan convençudes que semblen algunes persones… Ja m’explicaran d’on venen els TLP! TLP? Un gran misteri que queda per resoldre! Petits punts de llum que apareixen a la superfície lunar, que encara ningú ha acabat d’explicar…! Seran simples al·lucinacions? O resulta que la Lluna amaga més secrets dels que sembla?



- Ho he vist Lluna! Ho he vist! – Exclamo nerviosa i exaltada mentre apunto ben amunt al cel.
- Què és el que has vist? – La Lluna s’atabala.
- He vist una llum, a sobre teu! Estava molt atenta mirant-te – és a dir, embriagada de tu, Lluna – i de sobte, he vist un punt brillant! Òndia, però si ets dels mons més inactius del Sistema Solar, d’on emana aquesta llum? – Quin gran misteri se m’acaba d’obrir per davant! – Quina emoció! Quina emoció!
- Ai, ai… quines coses dius… Vigila que et guanyaràs a pols el títol de llunàtica si vas dient que veus petites resplendors… 
- No te’n riguis de mi… Ja ho sé que no ets com Encèlad, la lluna de Saturn, d’on emanen grans guèisers de vapor d’aigua…
- O com Tritó, la del planeta Neptú, on els guèisers són de nitrogen.
- Exacte! Però tot i així… no seria una idea tan estranya. Saps? Aquí, a la Terra, hi havia un home que era astrònom, es deia Antonio de Ulloa. Doncs al 1778, imagina si fa temps que…
- Oh! Si et dic el temps que fa que jo corro per aquí…! – La Lluna exclama de sobte.
- No m’interrompis Lluna! Doncs… fa un relatiu espai de temps, que contemplant un eclipse se’n va adonar de certa obertura amb un punt brillant! 

I és veritat, i no ha sigut l’únic. Són molts els que al llarg de la història han deixat testimoni d’aquests punts brillants sobre la superfície de la Lluna. Per exemple, al 1783 el famosíssim astrònom anglès William Herschel, descobridor del planeta Urà, va afirmar observar activitat volcànica. Qui sap què va veure l’amic William en realitat! I és que encara ningú ho sap ben bé. Els hi diuen TLP, traducció anglesa de Fenòmens Transitoris Lunars, i són unes llums misterioses que no s’observen de forma continuada, sinó de tant en tant, desafiant les casualitats. I nosaltres els humans, tossuts, continuem buscant la veritat. A Espanya, per exemple, hi ha diverses xarxes d’observadors lunars, i dins d’aquest camp, hi han apartats dedicats exclusivament a vigilar aquest tipus d’irregularitats: a tots se’ls emporta la curiositat!

Cràter Plató de la Lluna, on s'han observat fenòmens TLP

- Bé podrien estar provocats per la il·luminació dels pics de les muntanyes més elevades on comença a sortir el Sol… - Conjecturo.
- Ai que avorrida… - A la Lluna no li ha agradat aquesta possibilitat.
- Mmm… doncs potser tenen raó els que parlen de volcans. Encara resultarà que no estàs tan inactiva com semblava! 
- I què et pensaves! Que només dono voltes jo? 
- Sí, sí, ja m’ho imagino… - Divago, no faig cas del que em diu la Lluna – Imagino les tensions que sofreixes per la gravetat de la Terra,… o fins i tot per la diferència de temperatura entre el teu dia i la teva nit! Les imagino provocant esquerdes en la teva polsegosa superfície… deixant escapar gasos frenètics des del teu interior… com si fossin guèisers! Fragmentant grans roques! El sòl lunar! Trobant-se amb la capa de pols, que s’eleva ben amunt, i queda totalment exposada a les radiacions del Sol! I així… Així les partícules de pols es fan lluminoses!

I els pensaments se’t van omplint de petits punts de llum, que alegren la teva ment i t’acaronen la tranquil·litat que t’inspira la nit. On naixeran…? Als humans també els hi surten espurnes dels ulls, es veu tot sovint: alguns quan s’enamoren, alguns rabiüts quan s’enfaden, i alguns curiosos quan descobreixen quelcom apassionant. Potser serà només una mostra d’identitat vivaç, magnífics i puntuals instants d’afirmació,… tan efímers que hem d’estar atents, i ben vius per captar-los. Però d’atenció, aquesta nit ja te’n queda ben poca, i l’últim que et falta per il·luminar, són les parpelles dels teus ulls tancats.

Bona nit!



La gata llunàtica

Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes