Frozen River

Una història sobre el tràfic d'immigrants il·legals es va colar a la catifa vermella dels Oscars aquest passat mes de febrer amb dues nominacions, la de millor actriu per Melissa Leo i la de millor guió original per Courtney Hunt (que a més de guionista també n'és la directora). Frozen river (Gran Premi del Jurat dins de la categoria Dramàtica en el Festival de Sundance del passat 2008) és una bona mostra del cinema independent americà: un relat carregat d'emotivitat en el qual dues dones es dediquen a passar immigrants de Canadà als Estats Units per poder mantenir les seves pròpies famílies. La pel·lícula compta amb una molt cuidada fotografia del riu gelat Saint Lawrence i el gran treball de les desconegudes Melissa Leo i Misty Upham.

Frozen River és intensa, directa, tensa, dura i gratificant al mateix temps. Però si hi ha algun qualificatiu que destaca per sobre de la resta, aquest és la seva versemblança, que neix de la interpretació de Melissa Leo , que ens ofereix el commovedor paper d'una mare desesperada davant del món que l'envolta, i que s'endinsa, en la seva lluita per la supervivència, en un sòrdid submón en el qual l'ètica i la moral no tenen cabuda.


Amb una durada d'amb prou feines una hora i mitja, són pocs els minuts que necessita Frozen River per calar en l'espectador. Hunt ens col·loca des del principi de la pel·lícula de ple en matèria, presentant la difícil situació per la qual passa Ray, mare de dos fills que amb prou feines té diners per pagar-los l'esmorzar i que poc a poc es va veient ofegada en factures impagades i amenaces d'embargament.

A partir d'aquell moment arrenca un intens drama gèlid i sense amb prou feines concessions, en el que la bola de neu en la qual sembla atrapada la protagonista no para de créixer a velocitats d'escàndol sense que ella mateixa sigui capaç de posar-li fre.

Frozen River passa constantment per diversos estrats, del drama amb connotacions a denúncia social al thriller més " Coenià ". La pel·lícula retrata amb habilitat tant el drama de la immigració com el d'una societat de classe mitjana-baixa perduda en un gèlid paratge fronterer entre el Canadà i els Estats Units, servint-se del suspens per oferir-nos una història tant de supervivència i amistat com, per damunt de tot, d'ètica i moral.


Hunt compon un discurs que es mou entre la preocupació a prop del futur dubtós de la protagonista i, a nivell més global, de la situació dels immigrants il·legals i el tràfic d'éssers humans. I ho fa mitjançant un esdevenir d'esdeveniments fred i distant, aparentment calmat però d'una precipitació que arriba a aclaparar per moments, en el que cada encreuament amb cotxe per les congelades aigües del riu gelat empetiteix una mica més el cor de l'espectador.


La tasca de Melissa Leo (així com la dels altres actors que l'envolten) és fonamental per donar-li aquesta credibilitat i realisme necessaris, i conscient d'això, l'actriu treballa a fons el seu personatge fins a dotar-lo d'una naturalitat que bé mereix el reconeixement que porta acaparat fins ara. Ray Eddie apareix igual de creïble tant quan tracta amb els delinqüents amb qui s'associa com quan està a casa i s'ha d'enfrontar als seus dos fills.

Intel·ligent, subtil, emocionant i demolidora, Frozen River suposa una excel·lent carta de presentació per a la directora i per a l'actriu.


FITXA TÈCNICA

Direcció i guió: Courtney Hunt.
País: USA.
Any: 2008.
Durada: 97 min
Gènere: Drama.
Interpretació: Melissa Leo (Ray Eddy), Misty Upham (Lila), Charlie McDermott (T.J.), Mark Boone Junior (Jacques Bruno), Michael O'Keefe (Trooper Finnerty), Jay Klaitz (Guy Versailles), John Canoe (Bernie), Dylan Carusona (Jimmy), Michael Sky (Billy Three Rivers), Nancy Wu (Chen Li).
Producció: Heather Rae i Chip Hourihan.
Música: Peter Golub i Shahzad Ismaily.
Fotografia: Reed Morano.
Muntatge: Kate Williams.
Disseny de producció: Inbal Weinberg.
Vestuari: Abby O'Sullivan.
Estrena als USA: 1 agost 2008.

SINOPSIS

Ray Eddy (Melissa Leo) està a punt de comprar la casa dels seus somnis per a la seva petita família. Però el seu marit, gran aficionat a les apostes, fuig amb els diners i la deixa arruïnada i sola amb els nens. Mentre tracta de trobar el seu marit, coneix Lila Littlewolf (Misty Upham), una noia mohawk que li proposa una manera de guanyar diners fàcils. El pla és arriscat: passar immigrants il·legalment pel gelat riu Saint Lawrence , amb patrulles frontereres a les dues vores. La desesperació per guanyar diners empeny Ray a acceptar l'oferta. Ray conduirà el cotxe i es repartiran els guanys. Al principi, la capa de gel és gruixuda, però a mesura que segueixen amb el seu negoci i el gel es fa més prim, Ray i Lila descobriran que traslladar immigrants té un preu.

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes