Capità Abu Raed

Capità Abu Raed es presenta com la primera pel·lícula jordana exportada al mercat internacional. Escrita i dirigida pel cineasta jordà resident als Estats Units Amin Matalqa , narra una història contemporània marcada per l'amistat, la il·lusió i el sacrifici, ingredients tots ells que la van fer valedora del Premi del Públic a la millor pel·lícula estrangera al Festival de Sundance 2008 . També va ser seleccionada pel seu país per als Òscars, però finalment no va resultar nominada.

Es tracta d'un conte amb missatge moral, una bella història de sacrifici i amistat. A més d'unes localitzacions plenes de simbolisme, destaca el seu retrat de persones quotidianes i la seva capacitat per traspassar les fronteres socials entre rics i pobres.

Senzilla i propera a l'espectador i a la realitat social d'aquest racó del Pròxim Orient, Capità Abu Raed es mou entre la fantasia del conte i la cruesa de la vida. No hi falta duresa en alguns individus i situacions, però sempre és contrastada i suavitzada per la bondat, innocència i solidaritat d'alguns homes i dones disposats a intervenir davant la injustícia.

Abu Raed és un home ja madur que acaba d'enviudar, que reparteix el seu temps entre la seva feina com a empleat de neteja a l'aeroport de Amman i la seva passió per la lectura. El seu somni sempre ha estat viatjar pel món, però com mai ha pogut complir-lo, es conforma amb viure les aventures dels llibres i compartir les vivències dels viatgers. Un dia troba una gorra de capità en una paperera i els nens del seu barri el comencen a seguir convençuts que és pilot. Encantat amb la companyia, Abu Raed inventa històries sobre els seus viatges ficticis per apropar als petits a racons increïbles, sense voler aclarir l'equívoc, aprofitant el seu bagatge literari i la seva portentosa imaginació. Són moments de plaer per uns autèntics viatges de la imaginació, que els serveixen per somiar i evadir-se del món real i també per travar una sincera amistat que exigirà sacrifici i compromís.

El to plaent i amable d'aquells moments inicials es converteix en un intens drama social quan el director es decideix a visitar la casa d'alguns d'aquests innocents nens: maltractament conjugal, abús infantil i menyspreu per la seva educació, matrimonis per conveniència, por i pobresa ... Tanmateix, hi ha molta delicadesa i sensibilitat en el tractament visual d'aquestes xacres socials, i en cap moment la pel·lícula perd el seu to intimista i positiu: al retrat dur i crític de la societat es contraposa l'ànima dels seus personatges i el to amable de la cinta. La pel·lícula no enganya a ningú i dóna el que promet, amb una important dosi de sentiment i tendresa i amb el convenciment del director que els problemes tenen solució. Per això, cal estar disposat a deixar-se portar i entrar a un món de somnis i bones intencions.

Destacar la gran interpretació de Nadim Sawalha com Abu Raed , amb escenes en que aconsegueix emocionar i engrescar amb les seves històries, o amb els seus silencis i arrencades d'ira davant la injustícia.

Un conte amb missatge moral per als nens d' Abu Raed i per a l'espectador, amb una bella història de sacrifici i amistat en la qual hi ha herois i vilans del dia a dia, i també nens innocents i adults que es fan joves al reviure l'amor.



FITXA TÈCNICA

Títol original: Captain Abu Raed
Direcció i guió:
Amin Matalqa
País: Jordània.
Any: 2007.
Durada: 110 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Nadim Sawalha (Abu Raed), Rana Sultan (Nour), Hussein Al-Sous (Murad), Udey Al-Qiddissi (Tareq), Ghandi Saber (Abu Murad), Dina Ra'ad-Yaghnam (Um Murad), Mohammad Quteishat (Hilal), Nadim Mushahwar (Sameh), Faisal Majali (Ziad), Lina Attel (mare de Nour), Ali Maher (pare de Nour).
Estrena a Catalunya: 18 març 2009.



SINOPSIS

Abu Raed és un solitari membre de l'equip de neteja de l'aeroport internacional de Amman. Sempre ha volgut viatjar pel món, però al no poder fer realitat el seu somni, el viu a través de llibres i breus xerrades amb algun viatger. Un dia, troba una gorra de capità a una paperera i un noi del barri el veu amb ella posada camí de casa. L'endemà, un grup de nens l'espera davant de la porta, convençuts que és pilot. Llavors neix una amistat entre l'home i els nens. Feliç de tenir companyia, fa viatjar als nens pel món mitjançant històries inventades. Tanmateix, Murad, un nen que se sent rebutjat pel grup, ataca Abu Raed en un intent de destruir el raig d'esperança que ofereix als nens. Mentre s'entesta a demostrar que Abu Raed és un farsant i un mentider, Murad descobreix que la seva vida té altres possibilitats. Mentrestant, creix l'amistat d'Abu Raed amb Nour, una jove pilot comercial que ha d'enfrontar-se a les tensions de la vida a Amman.


Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes