Mòbils 3G - Ordenadors de butxaca


Avui el company Manu (tot un expert en el tema) m’ajuda a escriure l’article sobre segurament la llaminadura més llaminera i personal que existeix... estem parlant del mòbil. Inicialment pensat per trucar per telèfon hi estem afegint cada vegada més coses com: música, GPS, Mail, fotos, documents,... i últimament capacitat d'Internet total.


Potser pensareu que no necessiteu Internet al mòbil però tots acabarem caient a la temptació que revolucionarà la societat. Avui en dia tot ho fem a Internet, des de preparar un viatge, enviar fotos, llegir el diari, comunicar-nos amb els amics, baixar pelis, buscar recomanacions per anar a sopar, mails, cursos,.... i spotify. Però tota aquesta informació fins ara està limitada a sentar-nos davant d'un ordinador. Què passarà quan tot aquest univers d’informació estigui sempre disponible a la nostra mà?

A més de l'Internet tal i com el coneixem hi ha noves utilitats disponibles com per exemple:
- Recomana'm un lloc per sopar a menys de 500 m d'on estic
- Fotos amb georeferenciació amb Google Maps
- Llegir les últimes notícies del diari.
- Quan val el llibre o CD que tenim a les mans ? Diga'm el preu i compara'l amb el preu de la botiga del costat i de botigues online. Simplement cal fer una foto al codi de barres.
- Jocs, diccionaris, música, notes, previsions del temps, transit, calendari... i fins i tot: telèfon.
L'iPhone d'Apple ha marcat el camí a seguir i després de 2 anys sense competència la lluita per al millor ordenador de butxaca està més aferrissada que mai. Acaba de sortir just l'Android (el mòbil de la mà de Google), i d'aquí una setmana surt el nou telèfon de Palm i segons els rumors també un nou i flamant iPhone 3.0. Amb tant de moviment aquest article estarà desfassat en breu però tot i això no ens hem pogut estar de donar les nostres opinions personals:


iPhone OS

Com ja hem dit: l'exemple a seguir, l'estrella polar. I és que des que va aparèixer aquest ordinador de butxaca (fixeu-vos que no parlem de telèfon mòbil) ha arribat la revolució a aquest món. L'iPhone ho té tot: és bonic, potent, té infinitat d'aplicacions pensades per a ell i, sobretot, és fàcil de fer servir (coneixeu algú que hagi llegit les instruccions? Nosaltres no!). Quan va sortir oferia tot el que fins aleshores oferien els altres ordinadors de butxaca existents (Palm i Windows Mobile) però hi afegia tot el potencial d'un dispositiu projectat per al món d'Internet. La navegació, la consulta d'informació a Google Maps, a Yahoo Weather, escoltar la ràdio per Internet o consultar una webcam d'algun punt del planeta, per exemple. En definiva, la majoria del que, fins aleshores, només podiem fer asseguts davant d'un ordinador connectat a una ADSL. Podríem dir que va treure Internet al carrer!


Primerament, vam poder accedir a una versió descafeinada: l'iPhone 2G, amb gairebé totes les característiques de l'actual iPhone 3G, però dotat únicament d'un mòdem GPRS, que ens fa dependre de tenir una xarxa WiFi disponible per poder gaudir d'Internet de banda ampla. Aquest primer iPhone només es va vendre a EEUU bàsicament, però van arribar a Catalunya unes quantes unitats a través de l'eBay. Un anyet més tard va arribar l'actual iPhone 3G capaç d'explotar el seu potencial allà on fos; el problema: si en volem un, cal "casar-se" durant dos anys amb l'ex-monopoli de Telefonica.

Rumors: El dia 8 de juny se celebra la WWDC (Conferència anual de Apple a Sant Francisco) i diuen que sortirà un iPhone de més espai (32 GB), més ràpid, radio FM i més econòmic. El lema per aquest any de la WWDC és "One year later. Light-years ahead" (un any després, a anys llum d'avantatge).


Android

La nova plataforma de Google per mòbils. És lliure i està basada en Linux i Java. Sembla que serà la competència més directa al iPhone i tothom en parla molt bé, així que el 2009 podria ser l'any Android.


El model més interessant que podem comprar avui en dia és el HTC "Magic" (Vodafone). Al ser un sistemà gratis i de codi obert fa que els usuaris tinguin el control. Això suposa per exemple que un Android en català (tant els menús com el corrector ortogràfic) sigui un tema ràpidament factible. Un altre fet important d'Andoid és que al no anar lligat a cap marca de telèfons ni operadora fa que hi hagi molta cometència afavorint a la llarga els preus i al consumidor. Des de HTC, Sony, Motorola, Samsung... tots han comentat que faràn móbils amb l'Android i segons informa Telecoms & Media les ventes de terminals Android superaràn les del mòbil iPhone al 2012.

Android pinta molt bé però no hem tingut l'ocasió de probar-lo.


Palm Pre

Aquesta companyia tant gran estava a punt de desaparèixer però aquest dissabte presenten l'últim fusible anomenat Palm Pre. Sembla que realment han donat amb el clau... i han fet un clon del iPhone una mica més petit, elegant i simpàtic. El cerebre principal del invent és Jon Rubinsein que va fichar per Palm després de treballar amb Steve Jobs d'Apple durant 16 anys. Va arribar a Palm i va contractar 250 enginyers d'Apple i d'altres llocs per crear un súper iPhone.


Haurem d'estar atents a les novetats !


Windows Mobile

El sistema operatiu de Microsoft per mòbils. Caldrà esperar a veure el Windows Mobile 7 perquè per ara es penja cada dos per tres, és lent i la bateria dura un sospir. Microsoft haurà de millorar molt en aquest camp si vol estar al nivell. Per mi ja ho tenen tot perdut i casi que comença a fer peneta la que va ser la súper companyia tecnològica.


El millor mòbil que corre amb Windows Mobile i té pantalla tàctil és el HTC Touch Diamond, que utilitza la interfície d'usuari TouchFLO 3D dissenyada per HTC.


Blackberry

La blackberry és un telèfon i ordinador de butxaca seriós, funcional, robust, amb bona bateria i que funciona molt bé, però que necessita una infraestructura propietària de RIM (Research in Movement) que fa que no sigui una bona solució per a l'ús personal i d'oci. És un aparell simplement enfocat a un altre tipus de mercat.



Symbian

Sistema molt robust però desfasat. Nokia actualment crec que fa mòbils petits bons però no ha acabat de trobar un "ordenador de butxaca" eficient. Sinó desperten pròximament els Nokia seran perfectes com a pisapapeles.



---
L'ordenador de butxaca perfecte no existeix. Combinar el pes de l'aparell, el disseny, el sistema operatiu, les necessitats, l'experiència d'usuari...és tant difícil com fer una cançó i per ara la que sona millor és la d’Apple.




Componer no es difícil, lo complicado es dejar caer bajo la mesa las notas superfluas.

Johannes Brahms

Manu & Mr. Llaminadures

Share this:

4 comentaris :

  1. Felicitats! M'ha encantat !
    No acabo d'entendre lo de la Palm. Que és "Una infraestructura propietaria de RIM (Research in Movement)"?

    ResponElimina
  2. Ei deus parlar de la Blackberry.

    Es un tipus de correu propietari d'aquesta empresa que funciona molt bé i és molt fiable. Tens el correu semblant a com funciona el SMS, és a dir que t'avisa al instant quan reps un correu. Gasta molt poc i la tarifa és barata per tenir el correu 24h.

    Peró l'empresa ha de tenir la infraestructura de correu instal·lada de Blackberry pq et funcioni. Així que per ús personal (Gmail, Hotmail, Yahoo,...) has d'utilitzar una tecnologia que es diu correu Push, que és semblant però per això millor utilitzar un iPhone, un Android o fins i tot un Windows Mobile.

    ResponElimina
  3. Us adjunto un fragment de notícia del país del 18/06/09

    El vídeo será el contenido rey y los smartphones 3G y superiores, junto a los ordenadores con conexión al Internet móvil moverán el 80% del tráfico móvil. En el horizonte se avecina un duelo de titantes. Mañana sale a la venta el iPhone 3G S, la tercera generación del teléfono de Apple. El N97, la joya de la corona de Nokia, el primer fabricante mundial de moviles, se lanza hoy. Ambos de la mano de Telefónica.iPhone 3G S y Nokia N97 (que Vodafone también comercializará desde el 1 de julio) no están solos en esta guerra. Palm Pre salió el 6 de junio en Estados Unidos y la nueva Blackerry se prevé que llegue a finales de verano. Además, hay que añadir los modelos basados en Android, la plataforma para móviles de Google. Al parecer saldrán 20 terminales diferentes de ocho compañías. A todas las novedades hay que añadir los que ya están disponibles, como LG Arena, Samsung (Omnia, Pixon o Jet), Toshiba TG01, Sony Ericsson Xperia, Blackberry Storm, entre otros.

    ResponElimina
  4. Just la notícia... es que realment en un any veurem un gran canvi en els mòvils que tindrem... tenir tanta informació (Internet) sempre disponible suposa el que anomenen "canvi de paradigma"

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes