Podcasting – Ràdio a la carta


S’anuncia la mort de la ràdio des de que va néixer la televisió però res més allunyat de la realitat perquè la ràdio està més en forma que mai i explora un nou format: el podcasting.


El podcasting és la nova manera de distribuir i descarregar els àudios d'Internet per poder-los escoltar en qualsevol moment i des de qualsevol lloc amb un reproductor MP3. El terme podcasting prové de l’associació de Pod (vaina o cápsula) i broadcasting (radiodifusió). Es va fer servir per primera vegada per Ben Hammersley a The Guardian el febrer de 2004 per descriure la possibilitat d’escoltar àudio en reproductors portàtils en un article anomenat “Audible Revolution”. El reproductor iPod ha posat de moda el podcasting i molta gent associa la paraula podcast amb el iPod però en realitat qualsevol reproductor Mp3 el podem utilitzar per fer podcasting.

Podem triar el programa preferit que sempre ens perdíem, gravar-lo en el Mp3 i escoltar-lo quan vulguem i on vulguem. No totes les ràdios distribueixen en format podcast però cada vegada són més (CatRadio, Rac1, Radio3,...). A més de la ràdio tradicional podem trobar àudios fets per gent que té ganes de parlar d’un tema; així podem trobar des de cursos d’angles, de cuina, d’ordenadors Mac, acudits i de qualsevol friquisme... així que sembla com una espècie de BLOG però en format sonor.

La última moda en podcast, gràcies als nous reproductors, són els podcast de vídeos que s’anomenen videopodcast (normalment amb format Mp4). Es poden trobar des de documentals, cursos de fotografia, el programa Polònia, etc.

Per fer podcasting només necessites un ordenador connectat a Internet, un programa que s’encarrega de descarregar-se els últims capítols on estem subscrits i un reproductor Mp3.

Podcast amb iTunes

iTunes és un programa per gestionar la teva biblioteca musical (per PC i Mac) que s’encarrega també de sincronitzar la música (mp3), podcast (mp3 i mp4) i pelis (mp4) però només amb els reproductors iPod.

La manera més fàcil de trobar un podcast és anar a l’apartat on posa “iTunes Store” (barra esquerra del programa). Aquí anar a “Podcasts” (dalt dreta) on trobem els podcasts ordenats per categories, el més descarregats (Top podcasts), novetats, etc. També tenim un buscador a dalt de tot a la dreta que funciona molt bé.


Seleccionem el podcast que ens interessa i primer veiem una descripció del programa, opinions i últims capítols disponibles. Aquí trobem un botó que posa “SUSCRIBIRSE” i això permet guardar aquest programa a la nostra llista de podcast subscrits i ens descarrega els 3 últims episodis. Com que la majoria (90%) dels podcast son gratuïts no costa res subscriure’s a un programa i si no ens agrada doncs borrem la subscripció i llestos. A partir d’ara cada vegada que obrim iTunes automàticament ens descarrega els programes nous de tots els podcast als que estiguem subscrits.

Afegir podcast manualment: Tot i que el buscador de iTunes integrat està bastant bé no hi ha tots els podcast disponibles. Per afegir més podcast podem anar a cercar a la web. Per exemple anem a la pàgina de Catalunya Ràdio, a la part de baix de la pàgina veureu la paraula “Podcast” que ens porta a una llista de tots els programes (o busquem al Google “Podcast catradio”). Aquí cal copiar l’adreça al fitxer XML que fa referència al programa que ens volem subscriure. Un exemple d’adreça és:
             http://www.catradio.cat/podcast/xml/8/3/podprograma1038.xml
Anem al programa iTunes, al menú “Avanzado” / “Suscribirse a un podcast...” i enganxem l’adreça.

Ara només en cal connectar el iPod a l’ordenador i els programes nous es copiaran per poder-los escoltar quan vulguem. Si no es copiessin automàticament seleccionem la icona del iPod (barra esquerra d’iTunes) i anem a l’apartat de configuració de podcasts.

Els podcast són tractats com un “Mp3 especial” i permet conèixer els programes que encara no has escoltat (programes nous) ja que surt una boleta de color blau (veure imatge de l’esquerra). A més té memòria i si un programa el deixem a mitges el pròxim dia continuem a partir del punt on ho hem deixat, una funció molt útil ja que la majoria de programes duren almenys 1 hora.

Si el reproductor té vídeo també podràs veure videopodcast i funciona exactament de la mateixa manera. Amb l’iPod Touch (o l’iPhone) des de la versió 2.2 del firmware es poden descarregar els fitxers directament sense necessitat d’ordenador a través del Wifi.


Podcast amb altres programes

Pots fer podcasting escoltant directament des de l’ordenador o utilitzar qualsevol Mp3 per molt senzill que sigui. A més, si la ràdio del cotxe o la minicadena et llegeix un llapis USB també ho pots utilitzar.
La manera d’utilització és molt semblant a com he explicat per al programa iTunes de manera que ens hem de subscriure als nostres podcast preferits (ja sigui dins el buscador del programa o afegint manualment el link) i a partir d’aquí el programa s’encarrega automàticament cada dia de descarregar-se els nous episodis i posar-los al Mp3 o USB. Us recomano un d’aquest dos programes gratuïts:

- Winamp: Programa ideal si voleu escoltar els podcast (i també música) des de l’ordenador. Ocupa molt poquet i consumeix pocs recursos i per tant el podeu utilitzar ni que tingueu un ordenador vellet.

- Songbird: Programa més xulo però també més pesat. És molt semblant al iTunes i podem descobrir nova música, comprar, si escoltem un grup ens informa si hi ha concerts previstos.... molt complet i està fet pels mateixos que han fet el navegador Firefox.

La meva recomanació de Podcasts

L’Internauta (Catalunya Ràdio) – Un programa setmanal de tecnologia però sobretot del que fa la gent amb la tecnologia. Per entendre els misteris i les curiositats de la xarxa.

Primera hora de Minoria Absoluta (Rac1) – Humor polític de la mà dels de Polònia de TV3

Boulevard (ComRàdio) – Programa de música francesa d’avui i de sempre.

PuroMAC (i)– Programa sobre el món Mac realitzat per dos amics: Flavio Winsburg des de Puerto Rico i Federico Hatum des de Nueva York. Advertència és enormement addictiu, jo no m’ho perdo mai.

Clases de Fotografía Digital. Guillermo Flores ens explica tots els trucs de la fotografia. Va alternant entre podcasts de so i de vídeo.

Programa Silenci. Era el millor programa en català en format VidoPodcast. Però ja heu fet tard perquè el 24 de desembre de 2008 van emetre l’últim capítol.

Avui l’article ha estat una mica llarg però quan ho tens muntat és tota una revolució poder escoltar (o veure) els teus programes preferits quan vulguis i on vulguis. La ràdio no és l’únic que es transforma amb la tecnologia i tinc el pressentiment de que la televisió sofrirà canvis més grans del que esperem...... que vols: la TDT o una TV a la carta ?

Vive como si fueras a morir mañana.
Aprende como si fueras a vivir para siempre.
Mahatma Gandhi

Tinc ganes de descobrir nous podcast així que podeu escriure als comentaris
Mr. Llaminadures

Share this:

2 comentaris :

  1. Estic d'acord amb lo del Winamp, m'encanta !!
    Llàstima que el iTunes trigui tant a obrir-se, carregar música i tancar-se.
    O potser sóc jo que tinc massa pressaa i poca paciència !!!
    Ah, molt bones les frases que poses per acabar la secció

    ResponElimina
  2. M'hauré de subscriure a un podcast doncs !

    Gràcies Mr. Llaminadures !

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes