Picasa – Compartir la col·lecció fotogràfica


Les càmeres digitals han revolucionat la fotografia i ens han convertit en japonesos compulsius. Però sovint el volum de fotos s’espargeix pel disc dur del nostre ordenador sense cap tipus d’ordre i al final ningú més ja en sap mai més res.

Aquest mes ensenyaré un bon mètode, utilitzant el programa gratuït Picasa, que ens permetrà tenir ordenades les fotos i poder fer un àlbum web per compartir-les d’una manera molt senzilla.


1 - Instal·lar Picasa
Picasa és el programa de gestió fotogràfica gratuït de Google (Windows, Mac i Linux) que t’ajudarà a trobar, editar i compartir les teves fotografies. La versió 3 porta un visor d’imatges però crec que no us el recomano (el visor és optatiu i en qualsevol moment es pot desactivar). Si encara no el teniu us el podeu descarregar de:

Un cop descarregat i instal·lat, Picasa busca automàticament les fotos pel nostre ordenador. És interessant limitar la recerca a la nostra carpeta de fotos. Per això cal anar al menú “Fitxer / Afegeix una carpeta a Picasa...” i deixar l’opció “Cercar-hi sempre” únicament a les carpetes que volem que busqui fotos.

2 – Compartir (Àlbum web)
El programa Picasa facilita moltíssim compartir les fotos amb els nostres amics o familiars i de pas creem una copia de seguretat a Internet de les nostres fotos preferides. Els àlbums per compartir es pengen en un espai personal a Picasa Web i per utilitzar-ho necessitem tenir un compte de GMail.

Passos per fer i compartir un àlbum web:
- Seleccionar les fotos que vulguis compartir (utilitza la tecla Ctrl) i clic sobre la icona
- Posem el nostre nom d’usuari i contrasenya de Google (és la mateixa que la del GMail)
- Ja només cal posar un nom al nostre àlbum, triar la mida (recomano 1600 píxels de resolució) i el candau taronja. Amb el candau taronja (no enumerat) només a qui li enviem el mail amb la direcció secreta del nostre àlbum podrà veure les fotos.
- Ara es van comprimint les fotos seleccionades i penjant al nostre espai de Picasa Web. Un cop carregades, feu clic sobre “Veure en línia”





- Dins ja del nostre espai de Picasa Web hi ha una icona d’un sobre que posa “Comparteix” on ens deixa enviar un mail a tothom que vulguem que vegi les fotos.

NOTES:
- Dins a Picasa Web podem reordenar les fotos, posar-hi títols, triar quina foto volem per a la portada de l’àlbum, situar les fotos geogràficament sobre Google Maps, etc.. i també podem veure les fotos en mode presentació de diapositives ()
- Jo no envio directament la invitació de Picasa Web a la gent. El que faig és enviar-me la invitació a mi mateix i edito el correu (el netejo) i després reenvio aquest correu a qui vulgui amb GMail.
- Al nostre espai personal de Picasa Web sempre tindrem els nostres àlbums que hem penjat i hi podrem accedir des de qualsevol ordenador. L’espai actualment està limitat a 1Gb però si utilitzem 1600 píxels de resolució hi caben moltes fotos.
- Els Albums web no són l’única manera d’enviar fotos amb Picasa. Un cop seleccionades les fotos podem utilitzar el botó d’enviar les fotos directament per mail. Perquè ocupin menys les fotos es comprimeixen a menys resolució automàticament. La resolució a que es comprimeixen les imatges ho podem triar a les preferències del programa i recomano 800 o 1600. Per utilitzar aquesta opció no cal tenir compte de GMail i podem utilitzar qualsevol correu amb Outlook.

3 – Editar
Picasa permet realitzar ajustaments bàsics amb un sol clic per millorar les fotos, ajustar la il·luminació, el color, fer efectes, enfocar, ulls vermells, retallar, passar a sèpia o blanc i negre.
És important saber que tot el que fem en l’edició no sobreescriu el fitxer original i sempre podem tirar enrere. És a dir, que els canvis es guarden només a Picasa de manera virtual i això passa perquè cada vegada que fem algun canvi el JPG perd qualitat. Tot i això, quan estem segurs de l’edició i vulguem substituir el fitxer original podem anar al menú Fitxer i opció “guardar”.
Si voleu fer una edició més professional és molt interessant el programa Lightroom. És un programa de la casa Photoshop pensat per gestió i edició de fotografies a nivell professional.

4 – Còpies de seguretat
Diferents estudis insinuen que molts de nosaltres perdrem les fotografies personals i no podrem ensenyar una foto de quan érem petits als nostres néts degut a errors en els discs durs, desordre digital, formateig de l’ordenador, virus, etc. De fet, tinc un amic que fa poc gairebé perd totes les fotos perquè se li va espatllar el disc dur de l’ordenador però al final ho va poder arreglar enviant el disc dur a la UVI de Madrid i pagant 300€.
Si no vols perdre les fotos, els experts recomanen tenir 3 còpies de seguretat. Us explico com ho faré jo, per si us pot ser d’utilitat:

1a còpia – Jo tinc la primera còpia en l’ordenador principal (el que utilitzo). És important tenir una única carpeta de “Fotos” a una unitat diferent de la “C:\” (per exemple a la unitat “D”). A la unitat “C” està instal·lat el sistema operatiu i si s’ha de reinstal·lar ho podeu perdre tot.
2a còpia – La segona còpia la faig una vegada al mes en un disc dur extern USB. Aquests discs són cada vegada més barats (però no compreu el més barat perquè fallen!).
3a còpia – La tercera còpia pot ser un DVD (o un altre disc dur) però recomanen que estigui físicament en un altre lloc (casa dels pares :-) per si ens roben o hi ha un incendi.

Avui la frase és d'un poeta fotogràfic que m'encanta
Mr. Llaminadures

Share this:

3 comentaris :

  1. Falta la frase ?? O es que vaig despistat !!!
    Molt bona la secció, si senyor !!
    De moment Spotify i Dropbox a tot drap !!
    I ara les fotos, la dona estarà contenta !!!

    ResponElimina
  2. La frase és la foto... a mi la foto m'insinua que és l'hora de fer un viatge... potser en un lloc de platja....

    ... però cadascú ho pot interpretar com vulgui

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes