LA MUIXERANGA I "LO MÉS ESPERAT"

Després de l'èxit del primer EQUILIBRI, FORÇA, VALOR I SENY. Arriba el segon. Millor, amb més coses. Anem entrant de mica en mica al món casteller.






CAPITOL 2 : LA MUIXERANGA O MOIXIGANGA.

La muixeranga es una altra manifestació folklòrica relacionada amb els castells. La primera data documentada és de l’any 1713 a Vilafranca.

Es considera una tradició única, perquè, tot i tenir diferències, les diferents localitats on es practica, s’hi comparteixen gairebé les mateixes construccions amb un component acrobàtic, burlesc, religiós i coreogràfic.

En el següent vídeo podeu veure com tant el vestit com la construcció és diferent al que coneixem dels castells.

muixeranga de algemesi

La muixeranga potser es l’últim reducte cultural que queda dels orígens dels castells, doncs s’ha mantingut a Algemesí, Alcúdia, Peñíscola, Forcall, Titaigües, Xàtiva i Alzira. Tot i que la única població que surt a fer els seus balls a fora són els d'Algemesi, cosa que els fa els més coneguts.

La muixeranga té un toc (música de la muixeranga), molt característic i espectacular a la vegada.

He trobat un vídeo del senyor youtube que posa la pell de gallina.

toc de la muixeranga

(proper capítol: com han afectat les guerres als castells).


QUÈ ÉS UN CASTELL?

Els castellers sempre diem que un castell humà és l’única construcció que es comença per la teulada. I la teulada d’un castell es el pom de dalt on hi van els més menuts, la canalla (ells són els veritables amos de les colles castelleres)


El pom de dalt:

Està format per tres pisos: anxaneta, acotxador i els dosos (un castell de 8 pisos te, 5 pisos més 3 pisos del pom de dalt, un de set 4 pisos més 3 del pom de dalt).

Anxaneta:

Deriva de l’occità enjaneta, en què significa “petita fletxa”, ja que l’enxaneta, pel fet de ser l’últim casteller, seria com la punta (l’extrem) d’una fletxa.

Ell/a, es la més esperada, es la culminació del castell alçant la ma fent l’aleta (hi ha la teoria que l’aleta es el que es feia quan Franco anava veure els Castells, ja que abans no es feia,es pot creure o no però és una teoria).

Passa per darrera els dosos i per damunt l’aixecador. Quan està asseguda a sobre d’aquest s’hi “asseu” I fa l’aleta, donant el castell per coronat (carregat)





Acotxador, aixecador:

És la posició més complicada de totes. Puja per darrera els dosos. Primer un peu després un altre, es posa a sobre dels dosos en forma de granota. La posició es complicada perquè ha de fer de suport per tal de que l’anxaneta pugui passar.

Sol ser la canalla més menuda de la colla.

Se'n diu acotxador per la seva posició acotxada, o aixecador, ja que ajuda a l'anxaneta a aixecar-se


Dosos:

L’últim dels pisos (o el primer depèn de com es miri).

Pugen per darrera d’alguna de les rengles (pilars) del castell, posant-se drets agafats per les aixelles amb els colzes ben amunt, aguanten a l’acotxador i el pas de l’anxaneta.






CASTELLS I ACTUACIONS DESTACADES MÉS D’ABRIL I MAIG.

Cal destacar per damunt de tot dos castells.

Primer de tot el 3d6 dels Castellers de Solsona. Acaben de néixer i ja saben el que emociona fer castells. I és que amb 4 mesos d’assaig, ja són capaços de fer el 3d6. Els espera un llarg camí de bons castells.



Pel que fa als Minyons de Terrassa, comencen a apretar de cara la seva festa major. La colla ha anunciat que estan assajant el 3d10fm. Però per fer-lo necessiten fer molts 3d9f. I és el que van fer el passat dia 29 de maig a Vilafranca.









Per acabar voldria penjar un parell de vídeos, per què pugueu veure com es viuen els castells (a partir d’ara acabarem la secció així):




Share this:

8 comentaris :

  1. Enhorabona Eloi! Molt amena i instructiva la secció (i curiòs descobrir la muixeranga, no la coneixia). Una pregunta, quan intentaran els minyons el 3d10fm?

    ResponElimina
  2. Gràcies claudator, celebro que t'agradi la secció.

    Intentar no se si l'intentarem. El que si que farem serà assajar-lo i si el tenim a punt per festa major de Terrassa, l'intentarem.

    Eloi

    ResponElimina
  3. M'agrada aquest 3d6!!!!!

    ResponElimina
  4. potser el provem pero dps d'akest dissabte ja veurem...

    bon article i bona publi de la colla, akests videos s'haurien de poder veure des d'aki no loi? o webmaster??

    ResponElimina
  5. potser el provem pero dps d'akest dissabte ja veurem...

    bon article i bona publi de la colla, akests videos s'haurien de poder veure des d'aki no loi? o webmaster??

    ResponElimina
  6. Amb els castells ja se sap poden caure aixo no vol dir que no podrem aixecar-nos !!!!!!!
    jo ja tinc la mel a la boca , tinc ganes de 3d10!!!! ja el desitjo altre cop ,em sento com un nen , no vull que mel treguin de les mans . ens em d'aixecar !!!!

    També tenim un pila que esta brutal !!!!!!

    M'agrada que Solsona fa-si castells sort companys !!!!! i feina molta feina !!!!

    ResponElimina
  7. Una coseta, ho consultaré amb la gent d'allí, però "crec que a Xàtiva no hi ha moixeranga, i en canvi sí al poble del costat l'Olleria (que també fan sortides per ahí, encara que no es poden comparar ni en nombre de gent ni en nombre de sortides).

    Gràcies per totes grans lliçons aclaridores

    ResponElimina
  8. Felicitats Eloi!!! Molt ben escrit i molt interessant. Trobo molt útil aquest tipus d'articles... Sobretot per algú com jo que no en sap gaire del tema. Fot-li canya i no paris!!!

    DAVID

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes