Lightroom: Apren gratis a través d'Internet

Woody Allen va dir que cada dia treballem 8 hores i dormim 8 hores i que aquestes no poden ser les mateixes. Realitzant complexes comptes matemàtics resulta que si el dia té 24 hores només ens queden 8 hores per tota la resta. Així que com diria el mateix Albert Pla “Hay que organizarse, hay que organizarse”.


A més, a mi em passa que dins el lapse del poc temps que queda “lliure” sempre vull fer moltes coses. Una d’elles és aprendre coses noves com per exemple utilitzar un programa de retoc fotogràfic anomenat Lightroom. Aprofitant aquest fet i que sé que per aquí hi ha molts aficionats a la fotografia (secció Va de fotos) us vull explicar com he utilitzat la informació disponible a Internet per muntar-me un curs a mida. 





Abans de començar hem de reflexionar en el fet que mai no ens podem quedar estancats, el que ens van ensenyar a l’escola o a la universitat és poc menys que un títol de paper vell i arrugat. Si no ens reciclem, millorem i aprenem tot el que ens piqui la curiositat ens passarem la resta de la vida fent el mateix... i de vida només en tenim una.

INTERNET: Formació continua, actualitzada i gratuïta

Podríem definir que per muntar-se un curs a mida a través d’Internet hem de passar per 3 fases: 


FASE A: Definir l’objectiu (5 minuts) 

És important definir el que busques per no perdre’t per Internet i fer de navegant a la deriva acabant llegint coses que no buscaves, potser molt interessants però no és el que buscaves. Per tant és important definir l’objectiu de manera concreta, en el meu cas era “buscar recursos per aprendre a utilitzar el Lightroom” 


FASE B: Buscar informació (30 minuts) 

Ni que sembli mentida en 30 minuts és més que suficient per buscar i decidir quina informació utilitzaràs. En el meu cas el millor que vaig trobar i vaig seleccionar per ser part del curs va ser: 

  • Manual oficial en PDF de la última versió del programa que deien pels fòrums que està molt bé i realment està molt bé. El podeu descarregar d’aquí. 
Els blocs acostumen a ser el millor recurs per fer un curs de manera ordenada i aprendre a través dels vídeos. És el que he trobat més semblant a anar a classe. Sempre quedaré impressionat com hi ha gent que dedica part de la seva vida a fer un bé a la humanitat. (Ejem, els que escrivim en aquesta revista fem el mateix, no penseu?) 


FASE C: Fer el curs (de 30 minuts a 1 hora; un dia o dos per setmana) 

Aquesta és la fase més difícil perquè requereix constància, però també és la fase més productiva perquè a la resta només busques i aquí aprens. 

Personalment la fase A jo ho faig amb paper, la fase B amb l’ordenador i la C amb l’iPad utilitzant diverses eines :
  • PDF: Per llegir el manual PDF utilitzo el programa GoodReader per l’iPad (sincronitzat amb Dropbox); però es pot utilitzar el mateix iBooks que es gratuït. El manual en PDF va molt bé perquè permet prendre notes, ressaltar, buscar un tema en concret, marcar la pàgina per continuar un altre dia, etc. 
  • Seguiment de Blocs: Per llegir el Bloc utilitzo Google Reader. Aquest servei gratuït de Google que fa uns dies s’ha actualitzat és realment fantàstic per a la formació continuada. De fet no l’utilitzo només per aprendre del Lightroom sinó per aprendre de tot (gestió del temps, com fer presentacions, curiositats electròniques, articles, etc.). Hi ha blocs molt interessants a la xarxa i Google Reader és la millor manera que he trobat per seguir-los i anar aprenent una mica més dia a dia. 
  • Concretament en el iPad utilitzo el programa gratuït MobileRSS sincronitzat amb Google Reader i poso una estrelleta a tots els vídeos que he vist, així controlo el que he vist i el que em falta. 

A més dels recursos del curs específic de Lightroom us deixo una selecció de pàgines relacionades amb la fotografia que m’han recomanat i que he trobat molt interessants: 

Alguna recomanació més? (escriviu un comentari!) 


Salut i Criteri 



Notícia del mes:


Frase del mes:


Como siempre: lo urgente no deja tiempo para lo Importante.

MAFALDA

Share this:

2 comentaris :

  1. Un curs increible de fotografia complet per un any en vídeo i gratis (gràcies Ramon)

    http://www.tucamon.es/contenido/sesiones-anteriores-365-dias-de-fotografia

    ResponElimina
  2. Consejos de Sergio Larraín. Un vídeo de 6 minuts que explica l'essència de capturar bones fotografies.

    http://www.youtube.com/watch?v=IhboMzLqP8g

    Un cop vist el vídeo sortiries al carrer a tirar fotos. IMPRESCINDIBLE !!!

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes