Les notes de final de curs


Les notes de final de curs

S’ha acabat la temporada de futbol, tant de tornejos de clubs com de seleccions, i és l’hora de posar nota al resultat final, els mèrits i l’evolució dels diferents equips. I cal posar èmfasi en que no només cal destacar el resultat final perquè sinó arribarà un moment en que el futbol es resumirà en una simple estadística, i el joc, l’espectacle en si, allò que veiem amb els ulls no pot ésser amagat per les emocions positives que suposen les victòries o els disgustos que ens donen les derrotes.
Les lligues segueixen essent el torneig que mostra una millor relació entre trajectòria d’un equip i resultat final; la Champions sempre la guanya un equip gran, encara que es mostra com la sort als creuaments i arbitratges són un factor clau per a poder guanyar-la, mentre que l’Eurocopa és un torneig on un equip menor, amb poc futbol i amb pocs mèrits, pot arribar a emportar-se-la: ja ha passat amb Dinamarca al 1992, Grècia al 2004, i Portugal al 2016, cada 12 anys es repeteix la història... A la tercera vegada que passa això caldria reflexionar sobre el sistema d’aquesta competició, l’estat físic en que arriben els millors jugadors, els pocs partits per recordar que ens dóna el torneig, etc, etc, etc.....

Les notes finals

Cum laude:

Leicester



L’equip del poble, com és anomenat a Anglaterra, va tornar a la Premiere League fa dos anys. En la primera temporada a la màxima categoria es va salvar miraculosament, i a la segona, ha guanyat la Lliga, la primera de la seva història, aguantant l’al·lè al clatell d’equips més experimentats com el Tothenham o l’Arsenal. El que un entrenador com Claudio Ranieri no havia aconseguit a Italia o a Espanya amb equips de millor planter ho ha hagut de fer a Anglaterra amb un equip sense gaires recursos. Una gesta d’aquest tipus a Espanya només l’ha assolit el Dépor, l’any 2000 guanyant la Lliga, o també el Valencia, surfejant per la Champions els anys 2000 i 2001, en que va perdre la final, un any als penals.

Excel·lent
Atlètic de Madrid
Una mirada enrere permetrà recordar el que ha fet aquest equip, tot i perdre la Lliga a la penúltima jornada i la Champions als penals. Ha mantingut la mateixa estructura dels darrers anys i renovant 3 o 4 jugadors de l’onze titular ha fet gaudir la seva afició com mai. És un equip defensiu, però es pot dir que dintre el món del futbol, és una obra d’art defensiva. Sap dominar partits contra equips grans, alguns d'aquests partits són de categoria.

Notable alt
Barça
Segon any de Luis Enrique, i temporada on ha hagut d’aguantar alguns dels millors jugadors amb cotó fluix, mostrant poc fons d’armari. Tot i així, ha guanyat la Lliga amb solvència, i la final de Copa, en un exercici d’èpica, versió que els aficionats de Barça ja no recordaven.

Notable
Islàndia
La classificació d’Islàndia per a l’Eurocopa ja va ser lloable superant al seu grup a Holanda i Turquia. Després, ja a la competició, s’ha carregat a Anglaterra als vuitens de final. El creixement d’Islandia s’explica per la inversió en formació de tècnics i jugadors. I encara que sorprengui com han arribat aquí, si són capaços de ser primeres espases en handbol, perquè no ho poden ser també en futbol?

Notable
Portugal
Ha anat passant etapes a empentes i rodolons, i realitzant un exercici de supervivència davant l’empenta i l’ofec de França, va saber envestir el cop definitiu a la pròrroga.


Real Madrid
Ha guanyat la Champions, el títol més prestigiós, però tothom sap, que si no hagués aconseguit això, la seva temporada hauria sigut de suspens total. A la Lliga, Santiago Segurola, periodista de Marca que fa les cròniques dels partits del Madrid, ha deixat dit i repetit que l’equip no li ha regalat ni una sola actuació completa a la seva afició. A la Champions, han arribat a la final superant equips de segon nivell, i un cop allí, s’ha beneficiat de l’ajuda arbitral que alguns cops és la línia fina que separa el cel de l’infern (per al Madrid i per a tots). Ha deixat molt que desitjar, especialment als partits contra equips grans (Atlético, Barça, PSG, Manchester City, etc). Es confirma com un club que, a base de pegada, pot guanyar els títols que es decideixen a 90 minuts, mentre que les Lligues ja no són la seva especialitat, amb només un guardó dels últims vuit disputats.

Suspens
Equips anglesos
La Première és la millor Lliga del món, però els equips anglesos cada cop mostren més mancances. Quan surten de les Illes es veuen clarament superats pels equips del continent i prova d’això, és que ja fa dos temporades seguides que no hi ha cap equip anglès a quarts de final de la Champions

La Roja
Luis Aragonés va generar un sistema propi que va servir per a començar a guanyar títols amb la Roja. Hi havia sistema, i els jugadors adequats per a dur-lo a terme. Vicente del Bosque es va aprofitar d’aquesta inèrcia, però sense aprofundir en el mètode, i sense els jugadors que van fer gran a la selecció, com Casillas, Puyol, Xavi, Villa, Xavi Alonso, tot se n’ha anat a norris.

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes