LES NANSES

Les nanses o arts de trampa són sistemes de pesca utilitzats pels pescadors artesanals d’arreu del món per la captura de peixos, crustacis i mol·luscs. Es diu que són arts de trampa perquè tenen més o menys forma de ratera, on s’hi sol col·locar un esquer (carn de peix, crustacis, mol·luscs o equinoderms) en el seu interior per atraure l’espècie objectiu (espècie que es vol capturar), la qual hi entra, i després no pot sortir.


Les nanses són “cistelles” de forma molt variable (cilíndriques, quadrades, rectangulars, troncocòniques, etc.) construïdes a base d’un enreixat en forma de malla més o menys espessa, segons l’espècie objectiu. Les nanses clàssiques eren elaborades manualment i utilitzant materials naturals: joncs, vims, canyes, murtres, espart, oliveres i fil de cànem. Actualment, el material emprat pels pescadors per confeccionar-les és el plàstic perquè es més econòmic, fàcil de construir, conservar i emmagatzemar. A la part inferior de la nansa hi ha una boca en forma d’embut prevista de fibres fines i flexibles que permet l’entrada, però dificulta la sortida de l’espècie que han penetrat; i a la part superior, hi ha una petita obertura amb una tapa per poder extreure les especies capturades.


Les nanses es calen amb grups o individualment, depèn de l’espècie que es vol capturar, del tipus de fons i de la profunditat (2 - 100 metres) en la que es disposin. Segons la profunditat es distingeixen les nanses de costa, amb les quals es capturen peixos i mol·luscs, i nanses de profunditat, amb les quals principalment es capturen crustacis. Quan les nanses es calen en grups, aquestes són d’un número variable, entre 5 i 10, i van unides a una corda principal, al final de la qual hi va unida una plomada i aquesta última a un flotador que arriba a la superfície i senyala la presencia de l’aparell. La separació entre cadascuna és de 10 a 20 metres. Aquest tipus de calament és utilitzat per a la captura del pop roquer. Les nanses que es calen individualment, són les destinades a la captura de llagostes, congres, sargs, molles, llobarros, etc.


Els pescadors artesanals del Cap de Creus, en l’actualitat només utilitzen unes nanses anomenades morenells destinades a la captura de pop roquer. Les quals són fetes a base d’una armadura revestida d’una tela de plàstic, força atapeïda. Cal destacar que aquest tipus de pesca fa només gairebé 18 anys que s’hi dediquen a causa del preu que assoleix en la actualitat aquest mol·lusc en el mercat. Ja que anteriorment quan capturaven un pop amb un altre art de pesca el tornaven a llançar al mar perquè era molt poc valorat.


Morenells

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes