BANKROLL I CARTA GRATIS (Free Card)

Una de les frases que més s’han de tenir en compte a l’hora de jugar-se els diners en el pòquer és aquella que diu (en castellà, que té més gràcia) : “Mira la mesa y fíjate en los jugadores. Si no eres capaz de reconocer al ‘primo’, es que el ‘primo’ eres tú.”


Aquesta lapidària frase ens ha de servir per reflexionar que, quan ens iniciem en el món del pòquer, la major part de jugadors són millors que nosaltres, i que cada vegada que seiem a jugar en una taula cal saber si els nostres rivals són molt superiors a nosaltres perquè, en aquest cas, val més que marxem abans de perdre tot el que apostem.


Aquesta norma (i, per tant, intentar classificar els jugadors que seran els nostres rivals), juntament amb la de jugar sempre als nivells adequats per al nostre bankroll (és a dir, els diners que destinarem a jugar al pòquer) han de ser regles d’or abans de començar a jugar.


Una de les claus del pòquer és evitar jugar pressionat, és a dir, amb por de perdre, ja que en aquest cas els jugadors amb més experiència ens clissaran i ens aniran plomant a base de pujades que, per por, no igualarem.


Per tant, la primera regla d’or a l’hora de jugar amb diners, és jugar-te només allò que no necessites, que et sobra. Mai jugueu diners amb la necessitat de doblar-los per poder arribar a pagar quelcom. Jugueu-vos només aquella quantitat de diners que no us faria absolutament res acabar perdent, ni que sigui en 10 minuts. Per alguns aquesta quantitat serà de 20 euros, per d’altres serà de 50€, fins i tot de 100€, i hi haurà privilegiats a qui no farà res perdre més de 1000€ o 3000€ (però no tots som iguals).


Així doncs, humilitat (saber reconèixer quan hi ha millors jugadors que nosaltres i no jugar contra ells fins que estem preparats) i control del bankroll (el que també s’anomena gestió del bankroll, un dels factors més importants a tenir en compte per part d’un jugador de pòquer a qualsevol nivell).


Per a fer una bona gestió del bankroll (és a dir, els diners que tenim per a jugar al pòquer) hi ha una sèrie de consells que hauríeu de seguir :

  • Si jugueu en taules de Fixed Limit, jugueu només en aquelles en que el vostre bankroll sigui, com a mínim, igual a 300 vegades l’aposta més alta possible. És a dir, si disposeu de 30 euros per a jugar al pòquer, heu de jugar com a molt en taules de límit 0,05$ – 0,10$ (300 x 0,10 = 30)

  • Si jugueu en taules de Pot Limit o de No Limit, el vostre bankroll ha de ser, com a mínim, igual a 700 vegades el valor de la cega gran. És a dir, per a jugar en taules de 1$-2$, hauríeu de disposar d’un mínim de 1400$ per destinar al pòquer. Amb 100$, per exemple, podeu jugar en taules de 0,05$ - 0,10$ (ja que no ens dóna per les taules de 0,10$ - 0,20$)

  • A l’hora de participar en torneigs, hem de participar en aquells en que l’entrada ens costi menys de 2,5% vegades el nostre bankroll (és a dir, una quarantena part), per tal que puguem seguir provant si no guanyem. Penseu que als torneigs hi participa molta gent: és difícil guanyar-los i tenir un alt guany econòmic. Per tant, hauríem d’estar preparats per jugar almenys 40 vegades aquell torneig per arribar a guanyar-lo (alguns posen aquest valor en un 5% del bankroll, però en aquest cas només tindríem 20 possibilitats de guanyar el torneig). Així, amb un bankroll de 40$ hauríem de participar en torneigs en que l’entrada ens costés com a màxim 1$

Després d’aquestes indicacions (si les seguiu, serà difícil que us quedeu sense bankroll), passem al tema que us vaig prometre el mes passat: la CARTA GRATIS.

La carta gratis (o Free Card) és un recurs que podem jugar quan tenim posició. És a dir, quan en una taula som els últims o penúltims a parlar.

Si després del flop les cartes comunitàries no ens han ajudat i no hem lligat res, però estem en disposició de poder fer un semi-bluff, com per exemple en el cas següent :

El flop no ens ha ajudat en absolut. No ha sortit el nostre As, tampoc el nostre 5, i per tant no tenim ni una trista parella. Però tenim possibilitats de fer un semi-bluff, ja que si el turn o el river ens porten un 2, fem una escala. I si cadascuna de les dues cartes que manquen per sortir fos de piques, aconseguiríem el color.

En aquest cas, i si volem arribar fins al river per acabar d’esgotar les nostres possibilitats d’endur-nos el pot, hem d’aconseguir fer-ho de la manera més barata possible.

Posem per cas que després del flop, els rivals que parlen abans que nosaltres no han apostat, sinó que simplement han fet Check. Ens arriba a nosaltres la paraula en darrera posició. És a dir, que si nosaltres decidim fer també Check arribarà la propera carta sense haver pagat res de res. Però en cas que la carta que surti no ens afavoreixi en absolut (no sigui una pica, ni el 2 que volem), i algú aposti abans que nosaltres, ens haurem de retirar perquè la Pot Equity no ens serà favorable, ja que en aquest cas necessitarem un 2 per fer escala (fer color ja no seria viable) i ens quedaríem amb una probabilitat del 8% que sortís el nostre 2.

Fins i tot en el cas que sortís un As estaríem en un dilema de fer call a l’aposta que ens fessin després del turn, ja que el nostre kicker (el 5 que acompanya l’As) és molt baix, i qualsevol A6, A7, A8, A9, AT, AJ, AQ, AK ens guanyaria. Fins i tot qualsevol A3 i A4, que ja tindrien doble parella feta. Massa combinacions, si pensem que molts jugadors juguen sempre que tenen un As a la mà.

Però quin significat té que cap dels nostres rivals hagi apostat després del flop?? Doncs probablement que cap d’ells no ha lligat res, tal i com ens ha passat a nosaltres.

Per tant, en cas que siguem els últims a parlar, en cas que ningú hagi apostat abans que nosaltres i que tinguem a la mà un semi-bluff (és a dir, opcions de guanyar amb les cartes que vindran) i si volem arribar fins al river per esgotar les possibilitats de lligar l’escala (ja hem vist que si fem Check, probablement haurem de llençar les nostres cartes en el turn), enlloc de fer Check ens surt més a compte apostar, és a dir fer servir el nostre semi-bluff com vam veure en l’entrega anterior.

Perquè, si fer Check és el més barat i hem quedat que volem gastar el mínim possible??

Doncs perquè si apostem, els rivals poden pensar que hem lligat una parella de J, o una doble parella. D’entrada això pot fer que algun rival tiri immediatament les cartes i ens quedem amb un rival menys que fent Check ens enduríem al turn (per tant, menys competència i més possibilitats de guanyar la mà).

Com que les apostes es fan en funció del pot, és més barat apostar en el flop que en el turn, ja que en el turn el pot és major.

Així, si apostem després del flop amb el semi-bluff una aposta de mig pot, alguns rivals marxen (bo), i alguns fan call (però molt probablement tampoc no han lligat res).

Després del turn, si no han lligat amb la carta que surt tornaran a fer Check, pel que ens arribarà una possibilitat de veure gratis el river (d’aquí la carta gratis) i exhaurir les nostres probabilitats de lligar l’escala o el color.

I encara que hagin lligat al turn, si pensen que tenim una parella de J i surt una carta inferior, no apostaran perquè pensaran que encara estem per davant.

Si surten una Q o una K, són les úniques probabilitats que apostin perquè superen la nostra, imaginada per ells, parella de J.

Però si surt un A ens afavoreix a nosaltres, perquè ens dóna parella màxima i la possibilitat d’apostar fort fent-los creure que tenim doble parella A-J (gràcies a l’aposta del flop pensen que tenim una J segur), pel qual amb una aposta forta (tot el pot, o un All-in) molt possiblement es tirarien totes les combinacions d’asos que hem vist abans, pensant que tenim A-J.

Per tant, una petita aposta de mig pot després del flop ens ha donat una posició de força en la mà, ens pot permetre arribar gratis al river tot esgotant les possibilitats de lligar una mà forta real, o ens permet apostar fort tot fent pensar als rivals que tenim una mà millor que no pas la que tenim realment a les mans. Penseu que, en aquest cas, aquesta tàctica només ens obligaria a llençar les cartes en cas que sortís una Q o bé una K (i només hi ha un 8% de probabilitats que apareguin en el turn) perquè ens atacarien pensant que tenim parella de J. Però un 92% de les vegades aconseguirem amb tota probabilitat arribar al river havent fet una petita aposta després del flop.

Aprofiteu les cartes gratis: si al river no teniu res, simplement tireu les cartes i hem gastat el mínim possible havent esgotat totes les cartes que podien sortir !!!

Fins la propera

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes