DIETA EQUILIBRADA (II)

El mes passat vàrem aprendre què calia menjar i amb quina freqüència per seguir una dieta equilibrada. Aquest mes posarem les quantitats que cal menjar i parlarem sobre algunes falses creences.

Les quantitats que us posaré són un standard, i hem de tenir en compte que cada persona té un metabolisme i una manera de ser que pot fer necessari modificar-les. Us servirà com a guia i, si amb aquesta quantitat us engreixeu una mica, només cal disminuir una mica la ingesta o bé fer una mica d’exercici.



1 ració del grup de la llet i els derivats làctics:


- 250 cc de llet (1 tassa)

- 2 unitats de iogurt natural

- 40-50 g de formatge (tipus bola, manxego ...)

- 125 g de formatge fresc (burgos, mató)


1 ració del grup de carns, peixos, ous i llegums:


-80 a 100 g de carn, vísceres, etc.

-150 g de peix (blanc o blau)

-1/4 de pollastre o conill

-2 ous

- Un plat de llegums (aproximadament, 80 g en cru)


1 ració del grup de cereals i fècules:


- 40 g de pa

- Un plat d’arròs, fideus, macarrons, llegums, etc. (60 a 80 g en cru)

- Una patata mitjana (150 g)


1 ració del grup de verdures i hortalisses:


- Un plat d’amanida variada (250 g aproximadament)

- Un plat de verdura fresca o congelada (250 g aproximadament)

- Un parell de pastanagues

- Un parell de tomàquets


1 ració del grup de la fruita:


- Un peça mitjana de fruita: taronja, poma, plàtan, etc.

- 2 o 3 mandarines

- 3 o 4 albercocs

- Mitja tassa de maduixots o cireres

- Un parell de talls de meló


1 ració del grup dels olis


- 1 cullerada sopera d’oli (aproximadament, 10 ml d’oli)

- 20-25 g de fruits secs (ametlles, nous, avellanes...)


Per tant si al llarg del dia hem d’ingerir 2 racions de làctics, ho podríem dividir de la manera següent:

1 got de llet per esmorzar

1 postre làctic o iogurt a mitja tarda

40 g o 50 g de formatge, que es poden prendre en una amanida, en una truita, etc.


Per cert! Ara que s’acosta Nadal, i tothom pensa en els tres o quatre kg que ens posarem de més, un consell: el menjar sobrer dels dies de Nadal les podem anar menjant però sense repetir exactament els àpats dels dies assenyalats. Què vull dir? Que si ens ha sobrat carn d’olla i peix, podem fer un dia verdura i croquetes de la carn d’olla, i un altre dia un puré amb la verdura i els cigrons de la carn d’olla i una mica de carn a la planxa. Nadal és un cop l’any: podem menjar una mica de tot, només cal que les racions siguin assenyades,....

El proper mes explicarem com fer la cistella de la compra per poder dur una dieta equilibrada al llarg de la setmana.

La recepta de desembre, el sushi, un plat que prové de l’ Orient. Per fer tot l’àpat amb aquesta influència podríem fer uns rotllets de primavera. I per acabar una macedònia de fruites incorporant litxis.


Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes