LA TONYINA VERMELLA

La tonyina vermella (Thunnus thynnus) és un peix gran, de cos llarg i arrodonit, que pot arribar a mesurar 300 cm de longitud i pesar al voltant dels 800 kg. El dors és blau fosc, casi negre, i el ventre argentat. Disposa de dues aletes dorsals que estan molt pròximes entre sí, una aleta caudal en forma semilunar i la pell coberta d’escates.

Es tracta d’una espècie pelàgica, gregària i una excel·lent nedadora. Viu a aigües temperades no inferiors a 10ºC. Realitza grans migracions, dirigint-se des de l’Atlàntic al Mediterrani per realitzar la posta i en sentit contrari un cop aquesta ha acabat.

S’alimenta de peixos petits, crustacis i calamars.

Durant el període reproductor formen bancs a prop de la costa i deixen d’alimentar-se. Després d’aquest període, molts adults tornen a l’Atlàntic per alimentar-se.

El període reproductor té lloc al Mediterrani (Illes Balears, entre Sicília i Sardenya) a uns 8-10 m de profunditat, des de finals de maig fins a finals de juny.

La tonyina vermella es pesca amb diferents arts de pesca: l’encerclament, palangres, almadraves, línies de mà i amb canya per pescadors esportius. En el Mediterrani, es pesca entre la primavera i la tardor (època de pas).

Des de fa pocs anys en el Mediterrani s’han desenvolupat les granges d’engreix de tonyina vermella, on després de ser pescades, se les encercla i se les alimenta fins que assoleixen la talla comercial.

La seva carn és molt apreciada i assoleix un alt valor comercial. Conté un 59% d’aigua i és molt diferent a la de la majoria dels altres peixos, ja que és més consistent. Té un color rosat o vermell fosc, produït per tenir més mioglobina que els altres peixos. Es comercialitza fresca i congelada (sencera, eviscerada i en trossos), en conserva, dessecada, en salaó i en plats preparats. La major part de tonyina vermella es exportada al japó per l’obtenció del “sasimi”, “sushi” i “maki”.

Share this:

1 comentari :

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes