Bombolles de sabó!

Un article tant bàsic i d’ús tant quotidià com el sabó que utilitzem per a la higiene personal és quelcom del que es general se’n sap ben poc, més enllà de que produeix escuma, serveix per rentar-nos i pot tenir varietat d’aromes.




El sabó va prendre el seu nom, segons conta la llegenda romana, del Monte Sapo, on sacrificaven els seus animals. La pluja rentava una barreja de greix fos i cendres de fusta al sòl argilós del riu Tíber, on les dones van trobar que aquesta barreja feia que el rentat fos molt més fàcil.
Degut a la producció massiva d’aquest, s’ha perdut l’hàbit de fer el nostre propi sabó com feien les nostres àvies, i és per això que al Fes-t’ho tu d’aquest més i del següent en volem recordar o descobrir el procediment...


Què és el sabó??
El mètode tradicional es basa en la saponificació d’olis o grasses mitjançant la sosa càustica o potassa. Aquesta transformació pot produir-se en fred o en calent, sent el primer mètode més lent però que conserva millor les propietats dels olis o greixos.
Combinant apropiadament diverses grasses i olis vegetals s’obtenen sabons amb propietats definides en quant a la qualitat de la seva escuma, al seu poder humectant i a la seva capacitat per nodrir i protegir la pell.

Materials pel procés
  1. Protecció per als nostres ulls (ulleres o altres)
  2. Guants de làtex
  3. Bateria de cuina que sigui d’acer inoxidable. Galledes i bols de plàstic, vidre o acer inoxidable.
  4. Termòmetre d’alcohol (no de mercuri)
  5. Utensilis de plàstic, com culleres per amidar, envasos i altres que ens serviran com a motlles.
  6. Una batedora elèctrica de mà (d’acer inoxidable o plàstic).
  7. Draps de cuina o tovalloles velles
Matèria prima
  1. Sosa càustica pura de 98% (Na(OH)) per sabó sòlid i potassa càustica (K(OH)) per a sabons líquids.
  2. Oli reciclat (primer l’heu de filtrar), o oli nou
  3. Olis essencials per si els hi volem donar aroma
Precaucions
  1. Tenir vinagre a prop per possibles esquitxades de material càustic, mai aigua.
  2. Prestatge aïllat de les temperatures extremes i sec mentre “curem” el sabó
  3. MAI es tira l’aigua damunt la sosa (explotaria!!). Es posa l’aigua en una galleda i es tira la sosa ja pesada a dins
  4. MAI es toca el sabó amb les mans fins passats 30 dies
  5. SEMPRE s’ha de remenar la barreja pel mateix costat i a un ritme constant. El punt de traça és el d’una maionesa espessa.
  6. SEMPRE seguirem el mateix ordre a l’hora d’anar incorporant els diferents ingredients:
  • Sosa ---> Aigua (s’espera a la temperatura adequada [ +o- 50ºC ] i es segueix)
  • Afegir si hi ha algun altre element líquid (NO greixos)
  • Greixos
quan el sabó ja ha aconseguit el punt de traça:
  • Essències
  • Colorants
  • Altres elements
SABÓ D’OLI RECICLAT
Punts a tenir en compte:
  • Els olis han perdut les seves propietats, ja que han estat sotmesos a altes temperatures.
  • No podem saber el grau de saponificació, ja que sovint són alis i grasses barrejades i no totes necessiten la mateixa sosa. Si en posem poca ens quedarà massa oliós i si en posem massa, pot quedar fort i ser dolent per a la pell.
  • Els sabons d’oli reciclat només els farem servir per rentar la roba, plats... neteja en general.
RECEPTA BÀSICA
  • 1kg d’olis/greixos filtrats i desfets
  • 138 gr de sosa càustica
  • 333 gr d’aigua destilada

Posem l’aigua en una galleda i anem afegint la sosa mica en mica mentre remenem amb alguna cullera de fusta. És important que tingueu les finestres obertes o que ho feu al descobert.
Llavors deixeu reposar i aneu controlant la temperatura fins que arribi als 50ºC més o menys.


Afegim els olis o greixos reciclats i amb la batedora barregem la mescla fins que quedi a punt de maionesa. Aquest serà el punt de traça, el sabó ja estaria llest per enmotllar.

Però si el volem tenir una mica més elaborat podem afegir:

Algun colorant

• Blanc: Diòxid de titani
• Negre: Carbó o terra negra de les indies
• Marró: Canyella molta, xocolata en pols, cafè molt, cera d’abelles...
• Verd: Algues marines, sàlvia, clorofil•la (la podem aconseguir picant fulles comestibles)
• Taronja: Páprika, pols de curri, oli o suc de pastanagues
• Vermell: Suc de remolatxa
• Groc: Cúrcuma, arrel de gingebre, mostassa molta, camamilla, calèndula

Algun aroma
Oli essencial o aroma sintètic de rosa, espígol, romaní, timó... Entre 20 i 100 gotes per kg d’oli segons el nostre gust.

Un cop el tenim llest ja el podrem enmotllar. Hi ha diferents opcions:
  • TetraBrick de llet obert horitzontalment (com si fos una barra de gelat)
  • Ampolla d’aigua de 1.5 litres
  • Qualsevol recipient de plàstic (que després no sigui molt difícil de desenmotllar!!)
Finalment ho deixarem reposar durant 24 hores tapat amb una tovallola vella o un drap de cuina (aneu controlant que no es quedi molt dur, de vegades tarda més i d’altres menys en funció del lloc on el tingueu reposant).

Ho desenmotllem i ho tallem a trossos més o menys iguals amb un ganivet fi. El més adient és deixar reposar els trossos dins d’una caixa de fruita que està foradada per sota i tapada amb el drap per sobre, així el sabó pot suar... esperem 30 dies i llestos!!!! Ja tenim sabó!

Aquest sabó servirà per treure taques i per rentar roba blanca o de color, per posar a la rentadora (ratllat i posat a dins d’una bosseta de roba o un mitjó) i també desfet amb aigua i tirat com si fos sabó líquid.

El proper Fes-t’ho tu explicarem com fer sabó pel cos i crema pels llavis!!!!

Bon Criteri!!

Share this:

6 comentaris :

  1. Ue ue ue!!! Sabó! Ja tinc ganes de veure la pròxima!
    Un petó bonica

    ResponElimina
  2. Be Be el frotar se va acabar mejor que Ariel je je ets un geni petons.Rosa

    ResponElimina
  3. Amb la d'oli que tinc a casa puc muntar una multinacional de Sabó. Brutal!!!!!!

    Ja no tinc excusa per no rentar-me les mans!!!


    David Barón

    ResponElimina
  4. Genial, Laura!!!
    Ens veiem aquest finde, i provaré el sabó.

    petons!!

    Olga

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes