AMB ELLA VAREM SER MÉS I MÉS SEGURS.


En el capítol anterior varem parlar de la multiplicació de les colles a finals dels anys 70. Varem poder veure com el boom casteller estava a l’alça, estàvem a les portes de la segona època d’or dels Castells.







Tot i així encara havien de canviar moltes coses. En els Castells encara s’havia de modernitzar la concepció i s’havia de definir la naturalesa del fet casteller actual.
Ens referim al paper de la dona i a l’expansió del panorama casteller més enllà de les comarques tarragonines.
Anem a pams.


El paper de la dona en els Castells:
Des dels inicis els Castells eren una activitat masculina (com totes o la majoria de les activitats de l’època), anar a fer Castells era concebut, antropològicament de la mateixa manera que el fet de treballar. Imagineu-vos l’escena, l’home se’n va a fer Castells mentre la dona es queda a casa fent el dinar (exagerant una mica).

Tot i que puntualment les dones havien participat en les construccions de castells, és en els anys 1980 quan van incorporar-se de forma habitual a les colles castelleres, sent els Minyons de Terrassa, nascuts el 1979, la primera colla on van participar-hi plenament.


Es va entendre que la força no era la única virtut per fer Castells, doncs també hi influïa la lleugeresa, la tècnica, entre moltes d’altres qualitats que va donar la dona en el mon dels Castells.

Expansió del panorama casteller:

Inicialment els Castells semblava nomes cosa de les comarques de Tarragona i voltants. Doncs a part dels castellers de Barcelona (els primers en expandir el fet casteller més amunt de Tarragona), només hi havien colles per aquella zona.
El fet de què sortissin colles com els castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa, etc, va fer que el fet casteller s’expandís més per les terres del nord de Catalunya. El que sembla una anècdota, es molt important, doncs s’obria mercat per anar a actuar i a fer conèixer el fet casteller per totes les comarques del país, i no només això, si no que també va ser un fet determinant per què naixessin noves colles castelleres a tot el país.

A partir d’aquí tot va anar pujant, tant el numero de colles com el nivell de les actuacions. Així doncs el 1981 la colla vella dels xiquets de valls recuperaven els Castells de 9 pisos, i la colla joves dels xiquets de valls recuperaven el 5d8.
En els següents anys la Colla Joves dels Xiquets de Valls (1986), els Castellers de Vilafranca (1987), els Minyons de Terrassa (1988) i la Colla Jove Xiquets de Tarragona (1993) també assoliren castells de nou pisos,
Estem a punt d’entrar al moment de màxima expansió del món casteller, estem a punt d’entrar a la era dels Castells de gamma extra, però no tingueu pressa, ja en parlarem…


QUÈ ÉS UN CASTELL?

Avui Escriuré sobre un tema que ens preocupa molt a la gent que fa Castells de manera habitual. La seguretat de la gent que fa Castells és una de les prioritats de la majoria de colles castelleres.

Malauradament a la tele només ensenyen les caigudes dels Castells (em refereixo a les televisions que no retransmeten els Castells de manera habitual), això dona una sensacions de perillositat que no respon a la realitat.

Tot i el que pugui semblar, els Castells cauen poc i rarament es produeixen lesions. Això es degut perquè els castellers, a part de seguir uns assajos i una execució correcta de les construccions, segueixen una sèrie de premisses a l’hora de col·locar-se a una pinya.


Anem a pams.

Quines són les premisses “sin equa non” què s’han de seguir?:

- Ens hem de treure qualsevol objecte que pugui ser susceptible de fer mal, tant a la persona en qüestió, com a la gent que cau (rellotge, anells, penjolls, etc)
- A l’hora de posar-se a la pinya, hem de tenir els braços agafant els braços de la persona que tenim davant i posant el front tocant el seu clatell. Els braços protegeixen al de davant i posant el cap al clatell, amortiguaria una possible caiguda.
- MAI, es pot mirar el castell si estàs dins una pinya.
- Intentar en mesura del possible de no quedar entre dos persones més baixes que tu, per tal de no quedar massa exposat.

Aquets són uns petits consells, però hi ha infinitat de documents que parlen d’aquest aspecte.

Us recomano, en el cas de que en vulgueu saber més, que visiteu el següent link:



ACTUACIONS CASTELLERES:




CASTELLERS DE SOLSONA:

Atenció amb aquesta colla, amb pocs mesos d'existència han fet gairebé tot la gamma de castells de 6. Realment impresionant, no us perdeu el seu bloc: castellers de solsona

MINYONS DE TERRASSA:

Tornar després de les vacances i estar en disposició de fer dos castells de gamma extra no és gens fàcil. Encara que a Sant Fèlix (vilafranca), no s'hagi descarregat tot (vegeu actuacions més d'agost), la colla està a un bon nivell, la temprada serà legen .... daria.
No us perdeu la pagina web dels Minyons de Terrassa.



VÍDEOS CASTELLERS








Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes