Sushi

Hooola! Aquest mes us vull presentar una recepta prou original, ara que s’acosten aquestes dates de grans àpats.

Hi ha moltes maneres de fer sushi, però avui us explicaré les dues probablement més conegudes: el sushi maki (discs d’arròs amb farciment de peix o vegetals i envoltat per alga nori) i el sushi nigiri (bola d’arròs amb peix al damunt).

El més important a l’hora de fer sushi és com bullir l’arròs perquè ens quedi al punt just per donar-li forma. Com que de vegades és difícil trobar la varietat més adequada, ho farem amb arròs del rodó normal que tots teniu a casa.

Cal, primer de tot, rentar l’arròs cru amb molta aigua, fins que perdi tot el midó. Veureu que està bé quan l’aigua surti completament transparent.

Aleshores, es posa el doble de quantitat d’aigua que d’arròs en una olla tapada. Quan arrenca a bullir, es baixa el foc al mínim i es deixa sense destapar fins que passa el temps de cocció (aprox. 15 minuts, però mireu el temps que us diu a l’envàs). Si respecteu les proporcions us quedarà al punt just, havent-se begut tota l’aigua. (NO EL RENTEU PER REFREDAR-LO!!!)

Mentre va bullint, feu l’amaniment. Heu de posar a escalfar a foc suau una part de vinagre d’arròs (o del normal, si no en teniu d’aquest), mitja de sucre i una quarta part de sal. Que s’escalfi el just per fondre els cristalls.

Tot seguit, barregeu aquesta mescla i l’arròs, amb una cullera de fusta.

Talleu els ingredients que acompanyaran l’arròs: salmó i/o tonyina crus (congeleu-los una setmana per evitar problemes amb l’anisakis), truita d’ou, espàrrecs verds, alvocat... qualsevol cosa que se us acudeixi.

I ara, muntem el sushi maki. Necessitem alga nori en làmines (tipus pasta de caneló però més gran). Aquesta s’ha de torrar directament al foc pel costat brillant, tal i com s’explica a l’envàs. Després esteneu-la amb la part brillant a sota, i poseu-hi a sobre una capa d’arròs de mig dit aproximadament (us podeu mullar les mans perquè no se us enganxi tot als dits). Cal que deixeu un parell de dits a cada costat per facilitar el muntatge. En un dels costats hi poseu afilerat el farciment... i a cargolar s’ha dit! Per fer això, hi ha qui s’ajuda amb una estoreta de bambú. Quan teniu un caneló més o menys perfecte l’aneu tallant a rodanxes amb un ganivet molt esmolat i moll d’aigua. I ja el tenim a punt.

Amb l’arròs sobrant fem el sushi nigiri. Amasseu unes boles d’arròs en forma de croqueta i hi abrigueu per sobre una làmina de peix cru.

Finalment, ja us ho podeu menjar amb palets i sucant-ho en salsa de soja. Si sou valents podeu dissoldre una mica de wasabi en la salsa.


xafi.rp@gmail.com

Share this:

2 comentaris :

  1. Fa més d'un any que tinc la alga i encara no m’havia atrevit. Ho provaré i ja diré que tal.

    Un dubte. Quan bulls l’arròs no s’hi posa sal ni res ?

    ResponElimina
  2. no cal posar-hi sal perquè ja l'hi afegeixes després, amb el sucre i el vinagre

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes