LA GUERRA I LA FÍSICA EN ELS CASTELLS.

Sempre hi han coses que canvien el curs de la història, i aquestes coses acostumen a ser coses negatives, guerres, malalties, etc. Doncs el món casteller no està exempt d'aquestes influències.







L'any 1805 és quant apareixen a Valls dues colles castelleres (menestrals i pagesos). És per això que es considera tradicionalment a la vila de Valls com "el bressol dels castells".

L’activitat d’aquestes dues colles vallenques es va veure apaivagada per la Guerra del Francès (1808-1814).

El 1812 amb la primera Constitució havien triomfat les idees liberals procedents de França en front de les idees absolutistes. Un decret del 1813 derogava la obligació del treballador pertànyer a un gremi.

Amb tots aquests canvis, en Josep Batet Llobera, contraposat amb les idees del seu germà i el seu pare (absolutistes o realistes), va aprofitar els nous moments de llibertat per fundar la seva colla castellera amb els integrants del Partido de los Menestrales, liberals.

Es important destacar aquest fet doncs, crec, deu ser l’inici de la competència en els Castells, per una banda els liberals i per l'altra banda els realistes o absolutistes.



A la meitat del segle XIX, les colles vallenques assoleixen nivells notables amb castells de vuit. Fins i tot se li ha donat el nom de la primera època d’or dels Castells, ja que el 1851 es va assolir el primer castell de 9 a les festes de santa tecla de Tarragona (el 3d9f).
A partir d'aquest moment, van haver-hi vàries guerres, però va ser la Tercera i última de les Guerres Carlines la que va provocar una aturada gairebé total de l'activitat castellera durant el període de 1872 a 1876.

A partir de 1936, a causa de la guerra civil s'observa una aturada en l’activitat castellera de les colles, degut a l'exili i ales morts d'aquesta guerra.

Però, tot i aquesta aturada dramàtica l'activitat creixent de les colles havia agafat empenta, i en finalitzar la guerra, l'activitat de les colles anava a l'alça.

La dècada dels anys seixanta i setanta del s.XX, tenint en compte les circumstàncies de l'època, es caracteritza per un augment en el nombre de colles de nova creació i per un boom casteller. I aquest serà el tema que tractarem al següent capítol.


QUÈ SON ELS CASTELLS?

FíSICA DELS CASTELLS:

Els castells són una barreja d'equilibri, força, valor I seny. Sense aquestes premisses de caire humà no són possibles, és més, si en falla alguna i es pretén fer Castells, és molt probable que et fotis una tabanada com un piano.

Però hi ha un aspecte que té a veure i influeix molt en el desenvolupament d’un castell. Lo que jo en dic la Física.

Partim de la base de que els Castells es poden fer perquè són simètrics, si no ho fossin no es podrien fer. És a dir, un castell ha de tenir com a mínim 1 eix de simetria.

En els Castells nets (explicats més endavant), quants més eixos de simetria tenen més fàcils són, així doncs:

Una estructura de dos (o torre), té dos eixos de simetria:

Una estructura de 3, té tres eixos de simetria:Una estructura de 4, te Quatre eixos de simetria:
En canvi, una estructura de 5 te 1 eix de simetria (al estar composta per una estructura de tres i una estructura de dos):
El punt vermell d'aquestes estructures marca el centre de gravetat del castell. Aquest centre de gravetat, al estar al mig, produeix una força centrifuga (del centre cap a fora), com més alt és el castell (o mes pesat), més força centrifuga té.

Per pal·liar aquesta tendència existeix la pinya. Però això són figues d’un altre capítol.

ACTUACIONS DESTACADES

Actuacions mes de juny



Que dir d'aquest inici, que dir de l'entusiasme dels castelleres de Solsona, doncs aquest més acaben de superar una efemèride que passarà a la història de la ciutat. Han celebrat el seu bateig com a colla castellera, amb pocs mesos d'història, ja fan actuacions senceres (pot semblar una tonteria, però quan parteixes de zero tot plegat és molt complicat).

M'agradaria destacar el seu castell més important, el 4d6a (agulla) i el 7de6 de germanor amb els Salats de Súria i els Margeners de Guissona.




Després d'un més de juny complicat, els minyons de terrassa, s'han apuntat la millor actuació de la temporada (de moment) i la seva millor actuació de festa major local que mai hagin fet.

Descarregar dos castells de gamma extra (lo més difícil), no és gens fàcil i menys a aquestes alçades de temprada.Doncs es per això que en destaco dos castells, el 2d9fm (folre i manilles) i el pd8fm(c) (carregat)

Share this:

3 comentaris :

  1. Impresionant!!! I felicitats per la superactuació de Festa Major!!!

    Laura

    ResponElimina
  2. Sembla mentida que s'hagin pogut mantenir i preservar els coneixements dels castells amb tants obstacles històrics de per mig. Molt interessant!!!

    ResponElimina
  3. Com sempre, un plaer llegir la teva secció!

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes