A partir de llavors, i per la desesperació de Lisa, la seva casa es converteix en un centre de reinserció social per als immigrants de diverses nacionalitats i races diferents, tots a la recerca d'un futur millor. Entre ells es troba Andrei, un jove ucraïnès buscat per la màfia russa. Andrei acaba enamorant-se d'Lisa. Però les coses no són tan senzilles ...
Títol original: América.
Direcció: João Nuno Pinto.
Països: Portugal, Rússia, Brasil i Espanya.
Any: 2010.
Durada: 111 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Chulpan Khamatova (Lisa), Fernando Luis (Víctor), María Barranco (Fernanda), Dinarte Branco (Paulo), Cassiano Carneiro (Matías), Raul Solna (Melo), Mikhail Evlanov (Andrei).
Guió: João Nuno Pinto, Luisa Costa Gomes i Menalie Dimantas.
Producció: Antonio da Cunha Telles, Pandora da Cunha Telles, Viktor Taknov i Miguel Varela.
Música: Mikel Salas.
Fotografia: Carlos Lopes.
Muntatge: Luca Alverdi.
Direcció artística: Wayne Sants.
Distribuïdora: Karma Films.
Estrena a Catalunya: 17 juny 2011.
América, una historia muy portuguesa és una mostra recent de l'anomenat nou cinema portuguès, des del qual s'intenta reflectir la realitat del país.
Localitzada a la punta d'Europa, a punt de caure al mar, Portugal és avui notícia per aquesta crisi que ha saltat als mitjans. Però abans ja existia, encara que potser no havia esquitxat públicament als bancs i al govern, i per això s’ignorava, es tapava, s'obviava. I d'això parla la multilingüe opera prima de João Nuno Pinto, d'aquesta classe menys que obrera que mai anirà al Paradís perquè, pel camí, haurà de fer coses molt lletges per sobreviure.
L’espectador ha de barrejar-se durant un parell d'hores amb un món i uns personatges que ha tingut a prop i que sempre ha volgut evitar. El personatge de la Liza, una noia que va fugir del foc de la misèria russa per caure a les brases del paradís perdut europeu, actua com eix central d'una sèrie de personatges que viuen al límit amb la terrible consciència que, malgrat tots els esforços, difícilment sortiran mai del barri que actua com a presó social i vital.
D'aquesta manera, falsificadors, extorsionadors, alcohòlics i lladres formen un microcosmos que s'alimenta de la seva misèria moral a l'hora de trepitjar a aquells que encara posseeixen menys, esdevenint tots plegats un heterogeni grup multicultural que ha acabat deixat de la mà de Déu.
"América", d'aquesta manera, s'erigeix com una més que interessant unió de cinema de denúncia i de thriller amanit de màfies russes i estafadors de pa sucat amb oli. Interpretada per un grup d'actors procedents de diversos països (fet que reforça la versemblança de la història) com Chulpan Khamatova, Fernando Luís, María Barranco o Raul Solnado, "América" esdevé una més que notable carta de presentació d'un director que caldrà seguir atentament en els propers anys.
Publica un comentari a l'entrada