Robar mapes del Google Maps per marxar de viatge


Utilitzem Google Maps per planificar el nostre viatge, per buscar un restaurant, la direcció d’un hotel, activem la Ortofoto per veure una ruta que hem fet, etc. Fins i tot jo m’he trobat algun cop fent una captura de pantalla per imprimir-ho perquè no trobo cap altre mapa millor.

Quan tenim Internet a l’abast Google Maps és molt còmode perquè podem anar fent zoom però si el que volem és portar un mapa imprès o tenir una imatge amb més detall ja aquí la cosa es complica. 


Aquest mes comparteixo una descoberta que he fet últimament que ens permet descarregar amb molta resolució qualsevol zona del món amb Google Maps o utilitzant altres serveis de mapes per Internet.


Mobile Atlas Creator (MOBAC)

Necessitem el programa Mobile Atlas Creator que ens realitza la feina d'anar descarregant els bocins d'imatge (talls) de la zona del món escollida i crear-nos un mapa mosaic a l’escala que vulguem creant un fitxer imatge PNG. 


El programa el podem descarregar des d’aquí:


Un cop descarregat cal descomprimir el ZIP i a la carpeta que se’ns crea simplement hem de fer clic sobre el fitxer que diu Mobile_Atlas_Creator.jar. No cal instal·lar ;-)

Nota: El programa està creat en Java i funciona tant en ordenadors Windows, Mac o Linux. Sinó s’obra res al fer clic sobre Mobile_Atlas_Creator.jar és que no teniu el Java Runtime Environment (JRE) que el podeu trobar per Internet.

En la imatge de sobre el zoom actual és de 12 (3a) però el mapa que volem descarregar tindrà més detall i el descarreguem a zoom 15 (3b). Aquest és el resultat obtingut a zoom 15 de BCN (link imatge).

Passos per crear el mapa:

1 – Al obrir el programa ens pregunta en quin format ho volem guardar. Triarem PNG+Worldfile (PNG&PGW)

2 – Triem quin mapa volem utilitzar. Podem provar primer amb Google Maps.

3 – Ens desplacem fins al lloc que volem descarregar, fem zoom per veure quin nivell de detall ens volem descarregar i marquem els “Zoom Levels”.
  • El nivell de zoom actual el veiem sempre a dalt del mapa (3a) i cal marcar el nivell de zoom a l’esquerra (3b). Podem seleccionar més d’un nivell de zoom i cada un serà un fitxer imatge PNG diferent.
  • Per desplaçar-nos pel mapa utilitzar les fletxes del teclat i la rodeta del ratolí pel zoom (sí el desplaçament és una mica pedestre).
4 – Fem un zoom general fins que veiem tota la zona que volem i dibuixem un rectangle de tota la zona que ens volem descarregar tal i com es veu en la imatge.

5 – Posem un nom al nostre mapa (5a) i marquem “Add selection” (5b)
  • Nota: Si ens hem equivocat podem seleccionar el que hem posat malament a la llista, botó dret del ratolí i delete.
6 – Ja podem fer “Create atlas”

Ara depenent del zoom (detall) que haguem triat i la zona que haguem triat trigarà més o menys. Un cop finalitzat podem dir que ens obri el directori on ens ha guardat el mapa (“Open Atlas Folder”) i ja tenim la imatge PNG.


El PNG que ens ha generat el podem passar a JPG o PDF si ho preferim. Després ho podem imprimir tot sencer o a trossos. També podem copiar la imatge al nostre telèfon o iPad i així la tenim disponible sempre que vulguem i no cal gastar paper.


Més coses sobre Mobile Atlas Creator:

- En “settings”, a baix a la dreta del programa, podem canviar on ens guarda el fitxer PNG (pestanya “Directories”)

- Per tornar a utilitzar el programa cal anar al menú “New” i tornem a triar el tipus de mapa (1). En el nostre cas hem utilitzat el format PNG però podem utilitzar el TwoNav (RMAP) si tenim una PDA amb el CompeGPS, el conegut OziExplorer o molts d’altres.


OruxMaps en Android

Si tens la sort de tenir un Android et pots instal·lar el programa OruxMaps. Aquest increïble programa gratuït especialitzat en rutes de muntanya porta incorporat la descàrrega de mapes per poder consultar-los offline. Funciona de la mateixa manera que hem explicat, triem la zona, els zooms que ens volem descarregar i li posem un nom al mapa i des de el telèfon (amb 3G o utilitzant el Wiffi de casa o de l’hostal) ens va descarregant per cuadrets tota la zona.

L’avantatge de OruxMaps es que ens baixa el mapa directament dins el telèfon i el podrem consultar sempre que vulguem offline. A més al estar el mapa georeferenciat podem activar el GPS i saber en tot moment on estem dins el mapa i fins i tot fer un track de la ruta.

Nota: per gastar menys bateria de telèfon quan estem de viatge o a la muntanya jo poso el telèfon en mode avió (modo vuelo) i només activo el GPS. Tot i això sinó vigilem ens quedarem sense bateria en un plis plas.

Per iPhone o altres aparells no conec alternatives però de segur que deuen existir. Si algú en coneix alguna d’interessant que m’ho digui i ho afegeixo o que faci un comentari en aquesta entrada del Bloc.

Espero que us hagi agradat i no deixeu de comentar o fer suggeriments si en teniu ganes.





"Nunca vayas por el camino trazado porque conduce hacia donde otros ya han ido"
 

Graham Bell

Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes