POSA CROSSES A MANILLES, AIXÒ ES GAMMA EXTRA

En l'anterior CriTeri, varem poder veure com dos aspectes van esdevenir cabdals per canviar el mon casteller. L'expansió del panorama casteller cap al nord del país, i l'entrada de forma activa de la dona a les colles castelleres.
Aquests canvis, van transformar el món casteller, va fer que el nombre de castellers de cada colla augmentés i va fer possibles plantejaments en construccions fins llavors inimaginables.
Estem a punt d'entrar a la era dels gamma extra.





Com ja vàrem dir, a finals dels anys 80 la colla vella dels xiquets de Valls, van recuperar els castells de 9 pisos, que des de finals del s.XIX que no es veia.

A partir d'aquella Santa Úrsula (actuació a Valls) del 1981, va començar a reflorar en el si de les colles el somni dels castells de gamma extra (recordem que a les acaballes del s.XIX, ja se n'havien fet alguns).

Del 1981 fins el 1993, van començar a sovintejar els castells de 9 pisos com indica el següent quadre:
A mesura que els castells de 9 pisos s'anaven assolint, hi habien més ganes de fer el desitjat castell de gamma extra.
Doncs el 1989, els castellers de Vilafranca, van començar amb l'atac al 2d9fm (amb folre i manilles). Lamentablement sense èxit. Unes quantes vegades.

Val a dir que hi havien dos tendencies en aquest castell. Mentre que una considerava que a les manilles no hi habien d'anar crosses, hi posaven guillotines (aguantaven els braços dels terços amb una posició que semblava que estiguessin en una guillotina), els altres deien que hi havien d'anar crosses.

El temps va donar la raó als segons, ja que el 21 de novembre de 1993 , els Minyons de Terrassa van aconseguir carregar el primer 2d9fm.



Va ser un abans i un després, a partir d'aquell moment es va entrar en la segona epoca d'or del món casteller, ja que els castells de gamma extra van començar a asolir-se, com a minim un cada any.

Des de llavors fins ara, només en el 2d9fm se n'han fet una pila:

(D=descarregat, C=carregat, ID=intent desmuntat, I= intent)



Les colles tenien un futur increible i la història així ho ha fet possible. Molts tipus de castells s'han fet des d'aquell 1993, i si voleu els veurem i analitzarem tots.

QUÈ ÉS UN CASTELL?

Avui, ja que hem parlat del 2d9fm, explicarem que són les el f (folre) i la m (manilles). Sense els quals (excepte alguns casos) hagues sigut impossible assolir els gamma extra.

El folre és una part d'alguns castells que reforça el pis de segons i ajuda el pis de terços.

Actua com una segona pinya situada sobre la soca (1a pinya).

Pot trobar-se en castells de diferents tipus: pilars, dosos o torres, tresos, quatres o cincs, però només s'utilitza a partir d'un determinat número de pisos en què la construcció assoleix un alt nivell de dificultat.


Doncs si això és el folre, les manilles seran una part del castell situada al pis de terços que ajuda al pis de quarts.

Actua com una tercera pinya a sobre del folre que al mateix temps esta a sobre la soca.

L'estructura del folre i les manilles, sol ser la mateixa que la d'una pinya neta, és a dir, porten les mateixes posicions. (laterals, crosses, ma i ma, primeres, etc).



FOLRE:



MANILLES



ACTUACIONS CASTELLERES



VIDEOS CASTELLERS:


Com que avui la cosa anava dels castells de gamma extra, aqui teniu un recull d'alguns castells de gamma extra que s'han fet:







Apa, que per avui n'hi ha prou, si en voleu més, llegiu el proper CriTeri .

Share this:

3 comentaris :

  1. extra, extraaaa, gamma extraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Quines ganes de torna a veure el tres de deu!!!! Ánims!!

    Laura

    ResponElimina
  2. És increïble aquesta evolució assaig/error a través dels anys fins aconseguir la millor manera de fer construccions més altes i maques.

    Felicitats per l'article Eloi. Com sempre.

    ResponElimina
  3. Despres dels gamma extra ke vindrà loi??

    el 2 es molt tech,com el 3 no hi ha res a girona els hem d fer, i a diada també

    analisi tecnica eloi perich

    ResponElimina

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes