Bestieses


Les comunitats humanes (i dic expressament comunitats humanes perquè mai no formarem una sola comunitat política mundial si volem governar-nos a nosaltres mateixos en democràcia) sempre necessiten quelcom a l'entorn del qual bastir-se i mantenir-se unides, quelcom que confereixi sentit a la comunitat, quelcom que aquesta tendeix a sacralitzar.



Normalment s'ha utilitzat la religió però si aquesta manca sempre es troba un substitut, sigui la nació, el proletariat o el que convingui, i no en podem prescindir. Els individus i les societats sempre necessiten quelcom en què creure, si no tenen prou amb el que feien servir normalment corren a buscar una alternativa; altrament, desproveïts d'aquest element, la societat queda inerme i desunida.


El ciutadà del món lliurat a sí mateix i desproveït de sentit de comunitat no només desempara al seu pròxim sinó també a sí mateix enfront de qualsevol agent més poderós que el vulgui sotmetre, siguin règims tirànics, potències imperialistes, multinacionals o el que es vulgui.




Share this:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © Revista CriTeri. Designed by OddThemes